Külföld

Merkel: nem lesz adóemelés a menekültek miatt

24.hu
24.hu

2015. 10. 11. 16:30

A német kancellár szerint inkább csökkenteni fogják a menekülteknek juttatható pénz mennyiségét, több támogatást kapnak majd természetben.
Korábban a témában:

Kizárta egy adóemelés lehetőségét a menekültválság miatt Angela Merkel kancellár a Bildnek adott interjúban. “Szerencsére évek óta jól gazdálkodunk és a gazdasági helyzet jó” – mondta Merkel. Ezért nem szükséges sem adóemelés, sem szolidaritási adó a menekültválság finanszírozásához. Az interjú a lap hétfői számában jelenik meg teljes terjedelmében, de vasárnap közöltek belőle részleteket.

Merkel szóvivője, Steffen Seibert már szombaton is cáfolta a Süddeutche Zeitung értesülését, miszerint a német kormány és az Európai Bizottság egy szolidaritási hozzájárulás bevezetéséről tárgyal.

Téves ösztönzők, túl sok zsebpénz

Merkel a Bildnek arról beszélt, hogy jelenleg a menedékkérelmet benyújtóknak a kérelem elbírálásáig járó pénzbeli juttatások európai összehasonlításban túl magasak, így “téves ösztönzők” lehetnek. Hollandia és Luxemburg például jóval kevesebb “zsebpénzt” biztosít. Hogy az “esetleges téves ösztönzőket” csökkentsék, a német kormány arra törekszik, hogy a befogadóközpontokban tartózkodók zömmel nem pénzbeli juttatásokat kapjanak.

A tervezett új törvény, ami elutasított menedékkérelem esetén csak szükséges ellátást biztosítja, tehát

ésszerű és vállalható, akkor is, ha valószínűleg újabb alkotmányjogi panasz érkezik ellene.

A jelenlegi, a Hartz IV ellátáshoz – a németországi munkanélküli ellátás leggyakoribb formájához – közeli összeg kifizetésére egy alkotmánybírósági ítélet kötelezi a kormányt – folytatta Merkel. “Az alkotmánybíróság egy, a realitásokhoz közelien megállapított összeg kifizetésére kötelezett bennünket” – mondta, megjegyezve, hogy a kormánynak tiszteletben kell tartania az ítéletet.

A tervezett új jogszabály ezzel szemben más szempontokat állapítana meg azokra nézve, akiknek csak nagyon kevés esélye van a menedékjogra. A változás Merkel szerint várhatóan novemberben lép életbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.