Nagyvilág

A horvát belügyminiszter szerint az afgánokkal van a baj

Ranko Ostojic szerint előfordulnak az opatovaci táborban incidensek a különböző nemzetiségű menekültek miatt.

Kisebb incidens történt a menekülteknek a kelet-szlavóniai Opatovacon felállított befogadóállomáson, amihez Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szerint már hozzászoktak a rendőrök – közölte a horvát közszolgálati rádió vasárnap. A befogadóállomáson kétszázzal több migráns tartózkodott, mint amennyit befogadni képes.

A horvát belügyminiszter a sajtónak elmondta, az ilyen kisebb összetűzéseket a rendőrség nagyon gyorsan kezelni tudja. A különböző nemzetiségű menedékkérők között néha feszültség támad, főleg az afgánok erőszakosak – mondta. Hozzátette: “ha helyet akarnak maguknak a sátorban, készek arra, hogy bárkit kidobjanak onnan”.

Az opatovaci sátortábor 4-5000 ember befogadására alkalmas. Az utóbbi néhány napban nőtt a szerb-horvát határt átlépő migránsok száma, akiket a horvát hatóságok nagyon rövid időn belül vonattal és buszokkal a magyar határa szállítanak. A horvát rádió tudósítója szerint vasárnap délelőtt annyi busz érkezett, hogy komoly dugó alakult ki az odavezető utakon.

A hideg és esős idő miatt egyre több beteg migráns is érkezik. Durdica Ivkovic, az UNICEF programvezetője szombaton azt mondta, a gyerekek súlyos légzőszervi megbetegedésekkel érkeznek, gyakori a bőrbetegség és a viszketegség is. A belügyminisztérium friss adatai szerint szeptember közepe, a szerb-magyar zöldhatár lezárása óta 154 766 bevándorló lépte át a szerb-horvát határt – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik