Külföld
AppleMark

Hibátlan szájkarate-formagyakorlattal ünnepelt Kim Dzsong Un

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 10. 17:46

Észak-Korea készen áll bármilyen háborút megvívni az Egyesült Államokkal – jelentette be a szeretett vezér a Koreai Munkapárt megalapításának 70. évfordulóját ünneplő díszszemlén. Egy diktatúra gyönyörű képei.

A Phenjan központjában lévő Kim Ir Szen téren, amelyet Kim Dzsong Un nagyapjáról, a nemzet alapítójáról neveztek el, katonák ezrei hallgatták a nyugodtnak és magabiztosnak tűnő vezér beszédét.

AppleMark
MTI / AP / Maye-E Wong

A díszszemle alatt a fiatal észak-koreai vezető társaságában – a párt és a hadsereg vezetői mellett – mindvégig ott volt Liu Jün-san, a szövetséges Kínai Kommunista Párt (KKP) egyik magas rangú tisztségviselője, akivel Kim láthatóan fesztelenül és jó kedélyűen beszélgetett.

A párt forradalmi fegyveres ereje azt jelenti, hogy készek vagyunk megvívni bármilyen háborút az Egyesült Államok imperialistáival szemben

– hangoztatta Kim Dzsong Un ünnepi beszédében, amely a Reuters jelentése szerint sokkal erőteljesebb volt korábbi nyilvános szerepléseinél, és amelyben elődei és az állampárt hőstetteit dicsőítette.

AppleMark
MTI / AP / Maye-E Wong

Ugyanakkor nem említette közvetlenül az ország atomfegyverkezési programját, feltehetően diplomáciai gesztust téve Kína irányában, amely évekkel ezelőtt vendéglátója volt a Phenjan nukleáris törekvéseit megfékezni szándékozó, az Egyesült Államok részvételével folytatott hatoldalú tárgyalásoknak.

(Előzőleg szerdán az amerikai hadsereg egy magas rangú vezetője azt mondta, Washington meggyőződése szerint Észak-Korea rendelkezik azzal a képességgel, hogy nukleáris rakétát vessen be az Egyesült Államok kontinentális területe ellen, és ezért készen állnak egy ilyen támadás elhárítására.)

AppleMark
MTI / AP / Maye-E Wong

Kim Dzsong Un beszédét követően a díszszemlét a japán megszállók ellen vívott második világháborús harcok forradalmi egységeinek egyenruháját viselő, alakzatban menetelő egységek nyitották meg, majd több száz harckocsi és páncélozott harcjármű vonult fel, és a szemle csúcspontján – nagy hatótávolságú rakéták számos ütege mellett – egy interkontinentális ballisztikus rakétaüteget is bemutattak.

A gazdaságilag gyenge lábakon álló Észak-Korea és a gazdag Dél-Korea formálisan ma is háborúban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború fegyverszünet megkötésével ért véget, és a felek között nem született békeszerződés. Észak-Korea, amelynek egyetlen jelentőseb szövetségese Kína, és amelyet az ENSZ és az Egyesült Államok szankciók sorával sújtott atomfegyver- és rakétaprogramja miatt, gyakorta fenyegeti elpusztítással Dél-Koreát, annak fő szövetségesét, az Egyesült Államokat pedig azzal, hogy lángtengerbe borítja.

AppleMark
MTI / AP / Maye-E Wong

Kim Dzsong Un a szombati ünnepi díszszemle előtt megbeszéléseket folytatott Liu Jün-sannal, a KKP Politikai Bizottsága állandó bizottságának tagjával, aki Kim 2012-es hatalomra kerülése óta a legmagasabb rangú kínai vendég Phenjanban. Liu a találkozón átadta Hszi Csin-ping kínai elnök üdvözlő levelét, amelyben Hszi a kínai hírügynökség szerint létfontosságúnak nevezte Kína Észak-Koreához fűződő gazdasági és politikai kapcsolatait.

Hszi a levélben azt hangoztatta, Kína “arra törekszik, hogy stratégiai és hosszú távú perspektívából kezelje a kétoldalú kapcsolatokat”. Liu ugyanakkor a találkozón megerősítette Kínának azt az álláspontját, hogy mielőbb fel akarja újítani a hatoldalú tárgyalásokat, és elmélyíteni Kína és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság közötti együttműködést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.