Nagyvilág

Mindenki borzasztóan boldog a Nobel-békedíjtól

nobel-dij(210x140)(2).jpg (nobel díj)
nobel-dij(210x140)(2).jpg (nobel díj)

Elismeréssel fogadták pénteken Európában, hogy a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek ítélték oda a Nobel-békedíjat. A politikusok támogatásukról biztosították az arab országot és erőfeszítéseit a demokratikus átalakulásra.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében azt írta, hogy a kvartettet alkotó tunéziai szervezetek megmutatták Észak-Afrikának és a Közel-Keletnek a zűrzavarból kivezető demokratikus utat.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szintén a közösségi portálon megjegyezet: mivel márciusban járt Tunéziában, érti, hogy a Nobel-bizottság miért ezt a négy szervezetet tüntette ki.

“Az Európai Unió azzal fejezi ki támogatását a tunéziai politikai és gazdasági reformoknak, hogy tárgyalást kezdeményez az országgal a szabadkereskedelemről. Meg akarjuk mutatni Tunéziának, hogy barátai, szövetségesei vagyunk” – mondta az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa, aki kedden Tuniszba utazik ezeknek a tárgyalásoknak a megkezdésére. Hangsúlyozta, hogy nem szabad hátat fordítani az országnak amiatt, hogy az idén két súlyos, összesen 60 halálos áldozatot követelő terroristatámadás történt ott. “A szabadkereskedelemről szóló tárgyalások megkezdésére ez a legmegfelelőbb pillanat” – jelentette a ki biztos.

A Nobel-békedíjra legesélyesebbnek tartott jelölt, Angela Merkel német kancellár kiváló döntésnek nevezte a tunéziai szervezetek kitüntetését szóvivője szerint. A díj “megérdemelt jutalom a demokráciáért folytatott küzdelemért, és ahhoz a gondolathoz való ragaszkodásért, hogy egy nép, amely megszabadult egy diktatúrától, valami jobbat érdemel, mint egy újabb diktatúrát” – idézte a kancellárt Steffen Seibert. Arra a kérdésre, hogy a német vezető reakciója megkönnyebbülését tükrözi-e amiatt, hogy nem őt tüntették ki egy olyan időszakban, amikor menekültpolitikája feszültségeket kelt, a szóvivő így válaszolt: “Nem. Amiatti örömét tükrözi, hogy jó döntés született. Tisztelet a nyerteseknek, a többi pedig csak spekuláció, de nem a miénk” – szögezte le.

Francois Hollande francia elnök szerint a díj szentesíti a tunéziai demokratikus átmenet sikerét. A kitüntetés alkalmából az államfő üdvözölte a kvartett minden aktivistáját, a férfiakat és a nőket egyaránt, hiszen – mint mondta – sok nő is van közöttük. Hozzátette: “Ismerjük el, hogy az arab tavasz forradalmai közül a tunéziai az egyetlen, amelynek vitathatatlan választások és megalapozott demokrácia lett az eredménye.”

A szintén Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel elnök kijelentette: az idei díj a tunéziai szervezetek tevékenységének dicsérete, a jóért folytatott küzdelem elismerése és bátorítás “további bölcs cselekedetekre”, hiszen a demokratizálódási folyamat feladatai nem fejeződtek be Tunéziában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik