Nagyvilág

Bele fog pusztulni Kína a cigibe

kína dohányzás (Array)
kína dohányzás (Array)
Döbbenetes számokat közölt egy tanulmány, évi 2 millió kínai halhat bele a mértéktelen cigizésbe 2030-ra. Nehéz a szokást kiirtani, a kínaiak többsége nem is tudja, hogy a dohányzás és a tüdőrák között van összefüggés.

Egy új tanulmány szerint a 20 év alatti kínai férfiak harmada idő előtt fog meghalni, ha nem hagy fel a dohányzással. A kínaiak kétharmada ugyanis már 20 éves kora előtt elkezd cigizni, e dohányosok fele bele is hal a rossz szokásba.

A tanulmány az azt idéző BBC szerint elég alapos, két, 15 év különbséggel elkészült kutatást foglal össze, amikben százezreket kérdeztek meg. A végeredmény tehát ijesztő: 2030-ra évi kétmillió halottat követelhet a napi kátránybevitel (arról nem is beszélve, a kínai nagyvárosok levegője milyen szennyezett).

Oxfordi, kínai orvosakadémiai és járványügyi szakemberek rakták össze a tanulmányt, aminek egyik tanulsága, hogy senki se kezdjen fiatalon cigizni, a másik, hogy mihamarabb tegye le, ha elkezdte. Globálisan nézve a fejlett országokban csökken a dohányosok száma, bár Kínában az is hátráltatja ezt, hogy nagy adóbevételek származnak a dohányból.

A lap elemzése szerint a kínai étkezések részévé vált, hogy a férfiak befejezve az evést rágyújtanak, egy cigi a kapcsolatok ápolásának is része lett. Kína ezért is vezette be a közintézményekben a dohányzás tilalmát. A cigi alapvetően igen olcsó, a drágább márkákat pedig ajándéknak szokták adni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kínaiak 25 százaléka van csak tisztában az egészségi kockázatokkal, pl. a tüdőrákkal. Ezért a kínaiak csupán 10 százaléka teszi le önként a cigit, sokan csak azért cselekszenek így, mert már annyira belebetegedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik