Nagyvilág

Az ISIS-t bombázták, az oroszokat bírálják a franciák

Rafale vadászbombázó (vadászbombázó, rafale,)
Rafale vadászbombázó (vadászbombázó, rafale,)
A francia védelmi miniszter is azt mondogatta, hogy az oroszok csak Aszadot támogatják, nem az igazi terroristákat támadják. Ők két vadászgéppel azonban megszórták Rakka városát.

Az orosz légicsapások 80-90 százaléka nem az Iszlám Államot (IÁ) célozza, hanem Bassár el-Aszad szíriai elnök védelmére szolgál – mondta pénteken a francia védelmi miniszter. Jean-Yves Le Drian bejelentette, hogy Franciaország péntekre virradó éjjel végrehajtotta a második légicsapás-sorozatot az Iszlám Állam ellen Rakkában.

“A Rafale (vadászgépek) egy kiképzőtáborra dobtak bombákat. A célpontokat elérték” – mondta Le Drian az Europe1 francia rádióban. “Lesznek további csapások is azon helyek ellen, ahol az IÁ szervezkedik ellenünk” – tette hozzá. A két Rafale az Egyesült Arab Emírségekből szállt fel több kísérő géppel, és az Iszlám Állam kiképzőközpontját célozták Rakkában, az IÁ székhelyén, hasonlóan a szeptember 27-én végrehajtott első francia csapásokhoz.

Tudjuk, hogy Szíriában, elsősorban Rakka környékén, külön kiképzőközpontok vannak külföldi harcosok számára, akiknek nem az a feladatuk, hogy az IÁ soraiban harcoljanak, hanem az, hogy visszajöjjenek Franciaországba, Európába merényleteket végrehajtani.

Le Drian szerint “Franciaország ellensége az Iszlám Állam”, Oroszországot pedig azzal vádolta, hogy légicsapásai nem a dzsihadista szervezetet célozzák. “Oroszország szerint Bassárt meg kell védeni, mi viszont úgy gondoljuk, hogy Bassár nem lehet része a megoldásnak” – mondta a védelmi miniszter.

Az Egyesült Államok által vezetett koalíció repülői a szeptember 30-án kezdődött orosz beavatkozás óta egyre sűrűbb légtérben mozognak. Az incidensek kockázata fokozatosan nő, bár az oroszok főleg az ország északi és nyugati részén bombáznak.

Megvan az incidensek kockázata. Példa erre az, hogy egy orosz vadászgép megsértette a török légteret. Nagyon óvatosnak kell lenni. El kell kerülni minden ilyen mechanizmust, legyen az szándékos vagy véletlen, és minden szereplőnek nagy felelősséggel kell fellépnie.

Megerősítette, hogy az IÁ pajzsként használja a civileket Irakban és Szíriában is, és ez megnehezíti a hadműveleteket és a célpontok kiválasztását. “Az Iszlám Állam úgy szerveződik, hogy a gyerekek, a nők, a civilek a frontvonalban legyenek. A vezetők elbújnak az iskolákban, a mecsetekben, a kórházakban, ami a koalíció feladatát megnehezíti, mert nem szeretnénk járulékos áldozatokat szedni” – mondta a védelmi miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik