Nagyvilág

Muszlim szavazatokra hajt a francia szélsőjobb

Miközben a Nemzeti Front vezére épp muszlimellenes kijelentése miatt járhat a bíróságra, a párt külön üzenettel igyekszik megszólítani reménybeli muzulmán választóit.

A muszlim szavazókat célozza meg kampányával a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front párt, mely a decemberi tartományi választásokra készül – tudósít a Reuters. A Marine Le Pen nevével fémjelzett párt külön üzenetekkel és szórólapokkal is készül számukra, ami egy kicsit ellentmondásos amiatt, hogy a pártvezérnek most is van bírósági ügye amiatt, hogy a Párizs utcáin imádkozó muzulmánok és a náci megszállás között vont párhuzamot.

A párt területi listáján első helyen álló Wallerand de Saint-Just elmondta: mindenkit meg szeretnének szólítani, így muszlim honfitársaikat is. „Azt üzenjük nekik, hogy ők is ugyanolyan francia polgárok, mint mások és tiszteletben kell tartaniuk a francia szekularizmust” – mondta a politikus.

A Nemzeti Front egyébként azzal küzd, hogy bár vidéken egyre erősebb, a nagyvárosokban még nem sikerült áttörést elérniük. A siker reményében főleg a nehezebb helyzetben lévő városlakókat célozzák meg. A felmérések szerint jelenleg mintegy 20 százalékon áll a népszerűségük, ami jóval több, mint az előző választáson elért 9 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik