Külföld
2713744 10/07/2015 Russian President Vladimir Putin takes part in the match between Team Night Hockey League Champions and Team Night Hockey League Board Members and Honorary Guests, October 7, 2015. Sergey Guneev/RIA Novosti

Moszkva szerint a szíriai helyzet nem rontja majd az orosz-török viszonyt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 08. 16:45

Nincs ok arra, hogy megromoljanak az orosz-török kapcsolatok a Szíriában kialakult helyzet miatt – szögezte le csütörtökön mind a Kreml, mind az orosz külügyminisztérium szóvivője, emellett mindketten óva intették a NATO-t attól, hogy katonai infrastruktúráját kiterjessze Oroszország határai felé.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője Szocsiban újságíróknak azt mondta: Oroszország a Törökországhoz fűződő jó viszony megőrzésére törekszik. Ezzel kapcsolatosan azt állította: a szíriai orosz hadműveletek célja, hogy elősegítsék a biztonság fenntartását Törökország határkörzeteiben, ez ugyanis – mint mondta – nem sikerült az amerikaiak által vezetett koalíció légierejének.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Moszkvában úgy fogalmazott: nincs ok arra, hogy a Szíriában kialakult helyzet kedvezőtlenül hasson az orosz-török viszonyra, ezen belül is a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra.

Mindkét szóvivő utalt Michael Fallon brit védelmi miniszter csütörtöki brüsszeli bejelentésére, miszerint London egy kisebb katonai kontingenst tervez a balti térségbe vezényelni. Peszkov kijelentette: ha a NATO kiterjeszti katonai infrastruktúráját Oroszország határai felé, az nem marad válaszlépések nélkül.

Fallon szerint e csapatok küldése része annak a politikának, amely szerint a NATO tartósabb jelenlétet kíván biztosítani keleti határainál, hogy képes legyen reagálni bármilyen jövőbeni “orosz provokációra és agresszióra”. Peszkov ezt az okfejtést megalapozatlannak nevezte, az orosz részről érkező fenyegetéssel való érvelést merő kitalációnak, hamis ürügynek minősítve.

Zaharova a brit bejelentésre válaszolva úgy fogalmazott: Moszkva felszólítja Londont, hogy inkább az európai biztonságot és stabilitást igyekezzék erősíteni ahelyett, hogy csapatokat küld a balti térségbe. Ez utóbbi lépés ugyanis a szóvivő szerint aligha szolgálja a biztonság megszilárdítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.