Külföld
German Chancellor Angela Merkel (L) is welcomed by Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) in the parliament in Budapest on February 2, 2015 during Merkel's firts visit to Hungary in last five years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Merkel keményen bírálta az Orbán-kormányt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 10. 08. 12:36

Európa méltóságát kellett megmenteni a magyarországi helyzet miatt – mondta a német kancellár.

Keményen bírálta Angela Merkel német kancellár a kelet-európai kormányokat egy zárt ülésen az Európai Néppárt tagjai előtt – írja a Politico. Azt mondta: a menekültválságra adott válaszokból az látszik, hogy nem tanultak a történelmükből.

Az elszigetelődés nem ér semmit

„A kelet-európaiak – és magamat is közéjük számítom – megtapasztalták, hogy az elszigetelődés nem ér semmit” – mondta Merkel a zárt ülésről kiszivárgott felvétel tanúsága szerint, majd így folytatta: „Elszomorít, hogy pont azok, akik szerencsésnek tarthatják magukat, hogy megérték a hidegháború végét, azt gondolják, hogy teljesen kizárhatják magukat a globalizáció folyamataiból.” Ezzel arra utalt, hogy egyes uniós tagállamok elutasítják a menekültek befogadását. „Ez számomra hátborzongató” – mondta a kancellár.

„Az, hogy alapelvként kezeljük, hogy nem fogadunk be menekülteket, elnézést a nyers fogalmazásért, de veszélyes Európa számára” – jelentette ki Merkel, aki a néppárti képviselőcsoporttal azelőtt találkozott, hogy közös felszólalást tartott Francois Hollande francia államfővel az Európai Parlamentben.

Hogyan álljunk ki a keresztényekért?

A Politico megjegyzi, hogy Merkel a nyilvánosság előtt tárgyilagos és visszafogott, de zárt ajtók mögött közismerten őszinte és kemény. A szerdai találkozón ez különösen kiütközött. Különösen keményen kiosztotta azokat az országokat, akik a menekültek befogadását vallási fenyegetésnek tekintik. Az európai vezetők hitelüket vesztik, ha különbséget akarnak tenni muzulmán és keresztény menekültek között – mondta. „Hogyan álljunk ki a keresztényekért bárhol a világban, ha azt mondjuk, hogy nem tűrünk meg egy mecsetet vagy egy muszlimot a hazánkban?” – tette fel a kérdést.

A kancellár azt mondta: kritizálják Németországban amiatt is, hogy segítettek Magyarországnak, de vállalja, hogy megtették és meg is kellett tenni, hogy megmentsék Európa méltóságát. Az Orbán-kormányt bírálta a határok teljes lezárása miatt, azt mondta: a menekülteket nem lehet megállítani annyival, hogy kerítéseket építünk. „Ez mély meggyőződésem, épp eleget éltem egy kerítés mögött” – mondta az egykori NDK-ból származó politikus.

Merkel szerint a kerítéssel egy ideig el lehet odázni a gondokat, de a berlini fal is leomlott, és ez mindenkit boldoggá tett. Európát nem lehet erődítménnyé változtatni – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.