Külföld
Párizs, 2015. október 2.
Angela Merkel német kancellár (b) és Francois Hollande francia elnök sajtótájékoztatót tart az ukrajnai békefolyamat újraindításáról szóló, a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország) vezetõinek megbeszélését követõen a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2015. október 2-án. (MTI/AP/Michel Euler)

Hollande: „a köztársaság nem ismer sem fajokat, sem bőrszínt”

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 08. 17:10

Francois Hollande francia államfő a rasszizmussal szembeni közöny és megszokás veszélyeire figyelmeztetett csütörtökön, miután a migránsválság kapcsán gyakorivá váltak a vitatott megszólalások a francia közéletben.

A köztársaság nem ismer sem fajokat, sem bőrszínt. Nem ismer el közösségeket. Csak szabad és a jogaikban egyenlő állampolgárokat ismer. És ebből nem engedünk, mondta csütörtökön a köztársasági elnök a dél-franciaországi Aix-en-Provence melletti Milles táborban, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem emlékmúzeumában tartott beszédében. A második világháború alatt itt egy olyan internálótábor működött, ahonnan vonatokkal szállították a zsidókat a haláltáborokba.

Hollande elsősorban Nadine Morano jobboldali európai parlamenti képviselő, volt városügyi államtitkár szavaira reagált, aki egy múlt heti televíziós műsorban azt mondta, hogy Franciaország “fehér fajú ország, amely befogad külföldi embereket”.

“Ami itt történt (a második világháborúban), az egy lassú kisiklás eredménye, egy olyan folyamaté, amely a demokratikus gátakat egymás után törte át” – hangsúlyozta Francois Hollande az emlékhelyen. Az első kisiklás szerinte “szavakkal történt az 1930-as években, amikor elfogadottá, sőt mindennapossá vált megvetően és gyűlölködve beszélni azokról, akik mások voltak. Elfogadottá vált, hogy cikkek és pamfletek sorában sértegették és megvetették a zsidókat és a külföldieket” – emlékeztetett az államfő.

Francois Hollande bejelentette, felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy az év végéig készítsen elő egy törvénytervezetet, amely “minden rasszista vagy antiszemita sugallatot” büntetendő súlyosbító körülményeknek fog tekinteni, “bárki is mondta azt”. Több napig tartó polémia után a legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Köztársaságiak választási bizottsága úgy döntött: Nadine Morano – aki nem kívánt elnézését kérni a kijelentésért – nem vezetheti a párt kelet-franciaországi listáját a decemberi regionális választásokon.

Elemzők számára ugyanakkor meglepetést okozott a döntés, ugyanis a képviselőnőt megelőzően párttársai már használtak erősebb kifejezéseket a migránsválság kapcsán. Nicolas Sarkozy például csőtöréshez hasonlította az Európát elérő migránshullámot, Christian Estrosi, Nizza polgármestere pedig az “ötödik (iszlamista) hadoszlop” veszélyéről beszélt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.