Külföld
AppleMark

Fogytán az afrikai embercsempészek hajói

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 08. 15:10

Líbia felől visszaesett a menekülthullám, és már a keleti útvonalon érkezik a bevándorlók 73 százaléka, az afrikai útvonalon eddig gyakran sikerült újrahasználni a fahajókat, de a hadihajók már elkobozzák azokat.

A bevándorlók fő útvonala Dél-Olaszország felől Kelet-Európába helyeződött át és módosultak az afrikai embercsempészek szokásai is – hangsúlyozta Enrico Credendino olasz ellentengernagy, a Földközi-tengeri embercsempészettel szembeni EuNavforMed európai katonai művelet parancsnoka csütörtökön. Credendino szerint a migránsokat a líbiai partokról elindító embercsempész szervezeteknek egyre kevesebb a hajója.

3700 embert mentettek meg a lélekvesztőkről

Enrico Credendino az olasz parlament schengeni bizottsága elő vázolta az EuNavforMed feladatait. A művelet második szakasza szerdán indult el. Az első fázisban, június és szeptember között, a Földközi-tengeren szolgáló európai hadihajók elsősorban felderítést és információgyűjtést végeztek az észak-afrikai és a dél-európai partok közötti emberkereskedelem útvonalainak feltérképezésére.

Az ellentengernagy elmondta, hogy az első szakaszban több mint 3700 embert mentettek meg a rozoga hajókról. Enrico Credendino hangsúlyozta, hogy a 2013-2014-ben aktív Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszióval ellentétben az életmentés nem tartozik az  EuNavforMed céljai közé, de a bajba jutott menedékkérők segítése “nemzetközi és erkölcsi kötelesség minden tengerész számára”.

Az EuNavforMed parancsnoka hozzátette, hogy a művelet jelenlegi szakaszának célja az embercsempészek hajóinak “üzemen kívül helyezése” és lefoglalása, az emberkereskedők által használt minden más eszközzel együtt a műholdas navigációs rendszerektől az okostelefonokig.

Líbiai vizeken is beavatkoznának

Enrico Credendino kifejtette, hogy a művelet most nemzetközi vizeken zajlik, de ezt akár líbiai vizeken vagy Líbia területén való szárazföldi beavatkozás is követheti az embercsempészek itt üresen sorakozó hajóinak megsemmisítésére. Ehhez azonban a líbiai kormány felkérése, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása is szükséges, de Oroszország és Kína egyelőre ellenzi a líbiai fellépést – hangoztatta a parancsnok.

AppleMark
MTI / Balogh Zoltán

Kijelentette, hogy az EuNavforMed “nem hajóblokád és nem az észak-afrikai területek inváziója, rendőri misszióról van szó, nem háborús műveletről”. Ugyanakkor rámutatott, hogy az embercsempészek és az Iszlám Állam dzsihadista fegyveresei között bizonyítható a pénzmozgás, ezért az emberkereskedelemmel szembeni fellépés a terrorizmussal szembeni küzdelmet jelenti.       Beszámolt arról, hogy szeptembertől évek óta először csökkent az olasz partokra érkező bevándorlók aránya. Az Európai Unióba jövő illegális bevándorlók útvonala megváltozott: 73 százalékuk már nem déli irányból, hanem keletről érkezik.

A kínai gumicsónakok könnyen kilyukadnak

Elmondta, hogy a líbiai partoknál működő embercsempész szervezeteknek egyre kevesebb a hajója. Egy fából ácsolt, nagyobb méretű hajón négyszáz migránst tudnak összezsúfolni, ami legalább 400 ezer euró (120 millió forint) hasznot jelent az emberkereskedőknek. A fahajókat azonban nem Líbiában, hanem nagyrészt Tunéziában és Egyiptomban gyártják és drágák. Az olcsóbb és kisebb gumicsónakokra “csak” 120 bevándorló fér fel, de ezek kínai gyártmányúak és könnyen kilyukadnak.

Az emberkereskedők így mostanában megpróbálják többször felhasználni ugyanazt a hajót: telezsúfolják menedékkérőkkel és ahogy a nyílt tengerre vitték őket, azonnal segélykérő riasztást adnak le. Ha kereskedelmi hajó siet a helyszínre segíteni, akkor a migránsokat fedélzetre veszi és a fából készült hajót a tengeren hagyja, így az emberkereskedők vissza tudják szerezni.

Ha hadihajó siet segítségre, a fából ácsolt hajót elkobozzák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.