Nagyvilág

94 évet kapott a hírhedt ETA-vezér

Ismét elítélték Santiago Arrózpide Sarasolát (alias Santi Potrost), az ETA a baszk terrorszervezet egyik legvéreskezűbbnek tartott volt vezetőjét. A férfire 94 éves börtönbüntetést szabott ki a legmagasabb szintű spanyol büntetőbíróság (Audencia Nacional) csütörtökön, egy 1987-ben elkövetett merénylet miatt.

A bíró megállapította, hogy Santi Potros 28 évvel ezelőtt Barcelonában felrobbantott egy rendőrautót, a merényletben egy ember meghalt, heten pedig megsebesültek. Az ítélet mértéke azonban jelképes, mivel Spanyolországban 30 év a letöltendő szabadságvesztés felső határa.

A most 67 éves Santi Potrosról elmondható, hogy fél életét rács mögött töltötte, bűnlajstromán 21 merénylet végrehajtása szerepel. 1987-ben Franciaországban tartóztatták le, ahol 13 évet ült börtönben, majd 2000-ben kiadták Spanyolországnak.

2003 júniusában összesen 1920 év börtönre ítélték az 1986-os, 12 rendőr halálát okozó és 77-et megsebesítő madridi pokolgépes merényletért.

Még ugyanabban az évben további 790 év börtönt kapott az ETA valaha elkövetett legvéresebb, gyújtóbombás merénylete miatt, amely 1987. június 19-én a barcelonai Hipercor bevásárlóközpont parkolójában 21 ember halálát okozta és 45 embert sebesített meg.

Potrost tavaly decemberben mégis szabadon engedték, mert az európai uniós szabályok szerint büntetésének letöltésébe beleszámítanak a más EU-tagállamban töltött börtönévek is. 45 nappal később azonban ismét letartóztatták, hogy felelősségre vonják egy gyilkosságért és azért a merényletért, amelyben most született ítélet.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteket. Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek. Az ETA 2011-ben hivatalosan bejelentette, hogy felhagy a támadásokkal, utolsó vezetőit pedig idén szeptemberben tartóztatták le Franciaországban.

(El País, El Mundo, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik