Nagyvilág

Merkel a kezébe veszi a menekültügyet

Hatékony munkamegosztási rendszert dolgoznak ki a minisztériumok között, a politikai irányítás a kancelláriához kerül.

Németországban ezentúl Angela Merkel kancellár hivatalából irányítják a menekültválság kezelését és valamennyi kormányülésen napirenden tartják a témát – erről határozhat szerdán a német kormány egy kedden nyilvánosságra került előterjesztés szerint. A menekültügy első számú politikai felelőse Peter Altmaier kancelláriaminiszter lesz, az operatív munkát pedig továbbra is Thomas de Maiziere belügyminiszter irányítja.

A kancellári hivatalban menekültpolitikai stábot állítanak fel, amely felügyeli a minisztériumok munkáját és jelentést készít a helyzet alakulásáról minden kormányülésre. A belügyminisztériumban továbbra is működik majd az irányítóbizottság, amely összehangolja a tárcák és a tartományok tevékenységét, de a testületet a kancellária alá rendelik.

Az új rendszerben a belügyi tárca elsősorban a menekültügyi eljárások felelőse lesz, a felügyelete alá tartozó szövetségi bevándorlási hivatal révén. A közlekedési minisztérium felel majd azért, hogy az országba érkező menedékkérőket rendben elszállítsák a várakozóövezetekbe, majd a kijelölt tartományi befogadó állomásra. A szociális és munkaügyi minisztérium feladata a menekültek munkaerő-piaci integrációja lesz. A menedékkérőket főleg üresen álló laktanyákban és más állami tulajdonú ingatlanokban helyezik el, így ez a terület a védelmi minisztérium kezébe kerül, együttműködve az állami ingatlanokat kezelő hivatallal.

Az első kommentárok szerint az átszervezés de Maiziere belügyminiszter háttérbe szorítását jelenti, de ezt kormányzati források tagadták, mondván, a tervet a miniszterrel egyetértésben dolgozták ki, részben a tárca tehermentesítésének érdekében. A tárcavezető maga jelentette be, hogy ezentúl nem tesznek közzé becsléseket a menedékkérők várható számáról, egyrészt azért, mert azt „meghívólevélként” értelmezik az embercsempészek, másrészt el akarják kerülni, hogy erősödjön a lakosság aggodalma az ország „túlterheltségétől”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik