Külföld

A horvát államfő beismerte, a rendszer összeomlott a menekülthullámtól

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 07. 21:45

A konzervatív párt színeiben politizáló köztársasági elnök, Kolinda Grabar-Kitarovic szerint a szociáldemokrata kormány irányítása alatt a rendszerük összeomlott, de nincs is kapacitása Horvátországnak ilyen mértékű áradat kezelésére.

A Horvát Köztársaság elnöke hangsúlyozta: barátként érkezett Magyarországra, Magyarország és Horvátország baráti szomszédos országok. A bevándorló kérdéssel kapcsolatos retorika ugyanakkor némileg veszélybe sodorta a két ország kapcsolatát, de ezt átmeneti állapotnak nevezte.

Soha nem szép dolog a saját országunkat külföldön kritizálni, de el kell mondanom azt is, amit Horvátországban mondtam: felkészületlenek voltunk erre a helyzetre, bár hónapokkal ezelőtt számítani lehetett a migránshullám elindulására

– fogalmazott a köztársasági elnök az M1-nek adott interjújában.

Horvátország szeretne segíteni ezeknek az embereknek, de a menekülteket és a bevándorlókat szét kell választani. A menekülteket segíteni kell, a migránshullám azonban meghaladta a kapacitásaikat.

“Sok hónapot veszítettünk el, elmulasztottunk tárgyalni a szomszédos országokkal, Makedóniával, Szerbiával, Magyarországgal, Szlovéniával, Ausztriával és másokkal, Brüsszelben is elmulasztottuk ezt” – mondta.

Azzal összefüggésben, amikor Horvátországot elérte a nagymértékű migránshullám, azt mondta:

“be kell vallani, hogy a rendszer összeomlott, méghozzá néhány órán belül”.

Ő már korábban is arra figyelmeztetett, hogy ennek a kérdésnek nem csak humanitárius, de gazdasági, társadalmi dimenziói is vannak. Horvátország nem ellenzi a migrációt, nem kívánják megtiltani azt, hogy a bevándorlók belépjenek az Európai Unióba, ugyanakkor ellenőrizni szeretnék az eseményeket.

A kontrollálatlan beáramlással összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy Horvátországnak nem csak a schengeni térséghez való majdani csatlakozás, hanem a saját állampolgáraik biztonsága érdekében is érettséget kell mutatniuk.

A regisztrációt végre kell hajtani, nem lehet visszautasítani az ujjlenyomatadást. Felelősségük a biztonság és biztosítani kell azt is, hogy a bevándorlók közt ne legyenek terroristák.

A megoldásra kell koncentrálni, de Európában jelenleg csak a hatásokat kezelik, ami elválaszt a valós problémától. Hosszú távú bevándorló hullámról van szó, sokáig fog Európa küzdeni ezzel. Úgy vélte, a diplomácián, segélyezésen és egyéb tevékenységeken keresztül, együttműködve Törökországgal és Libanonnal, a gyökerénél kell kezelni a problémát. Emellett hosszú távú migránspolitikára van szükség, védeni kell az európai határokat – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.