Nagyvilág

Új uniós akcióterv: pénz Törökországnak a határvédelemért

Az Európai Unió pénzügyi forrásokkal és egyéb intézkedésekkel segítené Törökországot, Ankara pedig ezért cserébe erősítené határvédelmét és javítana menekültügyi eljárásain egy új, kedden közzétett uniós akcióterv értelmében.

Az akciótervet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mutatta be az Európai Parlamentben kedden, de már az előző nap egyeztettek róla a Brüsszelbe látogató Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.  Ankara egyelőre nem fogadta el a tervet, és kedden Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy országa bár szívesen fogadná az EU-s pénzügyi támogatást, az önmagában még nem jelentene megoldást a menekültválságra.

Nincs más választás: Törökország

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden az Európai Parlamentben úgy fogalmazott, hogy “Törökország egy abszolúte kulcsfontosságú partner” a migrációs helyzet kezelésében. “Tudom, hogy ez egy drámai dilemma. Meg kell próbálnunk együttműködni Törökországgal, mivel valójában nincs más választásunk” – mondta Tusk, kiemelve, hogy a török becslések szerint további 3 millió menekült érkezhet az országba a közeljövőben az ostromlott észak-szíriai Aleppó térségéből.

Az uniós tervezet szerint az EU egymilliárd eurót folyósítana Törökországnak idén és jövőre, hogy hozzájáruljon az ott tartózkodó és oda érkező mintegy 2,2 millió szíriai és iraki menekült ellátásának költségeihez, és Ankara további forrásokat kapna hat új menekülttábor építésére. A dokumentum emellett a török állampolgárok uniós vízumhoz jutását, illetve a felek közti információcsere kiterjesztését is kilátásba helyezi.

Az integráció is feladat lenne

A javaslat szerint az EU kész lenne befogadni a Törökországban regisztrált menekültek egy részét, bár pontos számot nem adtak meg. Mindenesetre az Európai Bizottság szerint így rendezetté válhatna a menekültek EU-ba való bevándorlása. A terv azt javasolja Törökországnak, hogy javítsa szárazföldi és tengeri határellenőrzését az EU irányába, a török és a görög parti őrség pedig az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) szervezésében működjön együtt a járőrözésben az Égei-tenger keleti részén.

Törökországnak az akcióterv értelmében vissza kellene fogadnia azokat a – területéről érkező – menekülteket, akik az EU-ban nem kaptak menedékjogot. Emellett integrálnia kellene társadalmába az oda érkező menekülteket, akik jelenleg nem kapnak menedékjogot a török hatóságoktól, ezért pedig nem juthatnak legálisan munkához és nem tudnak letelepedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik