Nagyvilág

Tájékoztatást vár a röszkei balhéról az Európai Bizottság

Tíz oldalon keresztül taglalják kifogásaikat a magyar menekültügyi szabályozással kapcsolatban.

Aggályokat fogalmazott meg az Európai Bizottság azzal kapcsolatban, ahogyan a magyar kormány kezelte a menekültügyet és gyors választ vár – derül ki az Index birtokába jutott levélből. A testület a hadsereg bevetését és a gyerekekre vonatkozó különleges szabályok hiányát is kifogásolta, a röszkei eseményekről pedig tájékoztatást kér. A menekültügyi törvénymódosításokat hivatalosan is vizsgálják.

Az Európai Bizottság azt nézte meg, hogy az uniós joggal és az alapszerződéssel mennyire összeegyeztethető szabályokat alkotott a magyar kormány. A problémás pontokat tíz oldalas függelékben elemezték. Az aggályok nagyrészt ugyanazokkal a szabályokkal kapcsolatosak, melyeket magyarországi ügyvédekés civil szervezetek is bíráltak, ilyen a szerb határon beadott menedékkérelmek szisztematikus elutasításának lehetősége. Kifogásolják a határzár átlépésének büntetőjogi szankcióját és azt, hogy az ilyen eljárásokban sérül az érintettek védekezéshez, hatékony jogorvoslathoz való joga. A határátlépési pontok lezárásával és a katonáknak adott jogosítványokkal kapcsolatban is felmerültek gondok.

Tájékoztatást kérnek a szeptember 16-i röszkei eseményekről is, amikor rendőrök és menekültek csaptak össze a szerb-magyar határnál. Azt szeretnék tudni, miért alkalmazott erőszakot a rendőrség nők és gyerekek ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik