Nagyvilág

NATO: az oroszok légtérsértése nem volt véletlen

A NATO szerint „nem tűnik véletlennek”, hogy Oroszország a hétvégén megsértette a török légteret – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden, az atlanti szövetség brüsszeli székházában tartott sajtótájékoztatóján – írja a BBC News.

A főtitkár szerint csütörtökön tanácskozást tartanak a NATO-országok védelmi  miniszterei. Ennek egyik vezető témája az lesz, hogy miként alakítsa az atlanti szövetség az Oroszországgal való viszonyát.

Mint azt korábban megírtuk a törökök kétszer is bekérették az orosz nagykövetet a légtér megsértése miatt. Először szombaton sértette meg a török légteret a szíriai határnál egy orosz harci repülőgép, ami miatt Ankara és a NATO tiltakozását fejezte ki hétfőn. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök akkor közölte: Moszkva elismerte, hogy a gép “véletlenül” belépett Törökország légterébe, és arról biztosította Ankarát, hogy ez többet nem fog megtörténni.

A meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő kedden elmondta, hogy a nagykövet második behívása is hétfőn történt. Az újabb légtérsértés részleteiről nem beszélt. Szombaton egy azonosítatlan MiG-29-es lépett be a török légtérbe, és két török F-16-os kényszerítette visszafordulásra.

Az NATO felszólította hétfőn Oroszországot, hogy tartózkodjon Törökország – és ezáltal az észak-atlanti szövetség – légterének megsértésétől, és adjon magyarázatot a történtekre. A NATO arra figyelmeztetett, hogy a “felelőtlen” orosz légtérsértés “rendkívüli veszélyekkel” fenyeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik