Nagyvilág
szökőmásodperc-2 (Array)

Leszavazták az Orbán-kormány elleni indítványt az EP-ben

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 06. 10:04

Az európai liberálisok frakciójának nem sikerült megszerezni a szükséges támogatást, ezért egyelőre nem kerül napirendre a magyar kormány elleni szankciós eljárás megindítása.

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának hétfő esti ülésén csak a Zöldek álltak ki a liberálisok javaslata mellett, írja a Népszabadság. Így egyelőre nem indul uniós vizsgálat annak megállapítására, fennáll-e az alapvető jogok súlyos megsértésének a veszélye hazánkban.

A szocialisták nem támogatták a javaslatot, viszont azt javasolták, hogy a bizottság vonja kérdőre az Európai Bizottságot, miért nem kezdeményezett vizsgálatot a kormánynak az alapvető jogokat, a demokráciát és a jogállamot érintő tevékenységéről.

A magyar helyzetről idén júniusban fogadtak el EP-jelentést, ami felszólította az EU végrehajtó testületét, hogy kezdjen vizsgálathoz, az eredményről pedig szeptemberben számoljon be. Mivel a Bizottság ennek nem tett eleget, a parlamenti szakbizottság vezetése most úgy döntött, hogy szóbeli kérdést intéz Junckerékhez, miért nem lépett életbe a mechanizmus.

A napilap forrásai szerint a „nukleáris opció”, vagyis akár a szavazati jog megvonását is eredményező szankciós eljárás továbbra is a lehetőségek között van. Úgy tudják, a szocialisták kompromisszumos javaslatát a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselője is támogatta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.