Külföld
Kunduz, 2015. október 3.
Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi humanitárius szervezet által közreadott kép annak a kórháznak a dolgozóiról, amelyet bombatalálat ért 2015. október 3-án hajnalban az észak-afganisztáni Kunduzban, amelynek birtoklásáért a tálib lázadók és a koalíciós erõk hat napja harcolnak egymással. A szervezet közlése szerint a kórház részben romba dõlt, három munkatársuk meghalt, és 30 sorsáról nem tudnak semmit. (MTI/EPA/MSF)

Légi csapás a kórházra: az afgánok kérték rá Amerikát?

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 06. 09:44

Az AP hírügynökség szerint John F. Campbell amerikai tábornok kijelentette, afgán kérésre bombázták a kunduzi kórházat, később egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: korábban úgy fogalmazott, hogy az amerikai erők elleni fenyegetések hatására kezdték a bombázást, az új verzió szerint az afgán erők kértek amerikai segítséget.

Október 3-án az afgánok jelezték, ellenséges tüzet nyitottak rájuk és amerikai segítséget kérnek. A légi csapás a tálibok fenyegetését volt hivatott elhárítani, de véletlenül civileket is találat ért.

Korábban megírtuk, a kórház elleni támadásnak egy magyar túlélője is van, Jecs Zoltán Lajos ápoló azt mondta éppen aludt a kórház biztonsági szobájában, amikor hajnali kettő körül egy közeli nagy robbanásra ébredtem. Elsőre azt sem tudtam, mi történik. Az utóbbi hetekben is hallottunk bombázást és robbanásokat, de mindig messzebbről. Ez különbözött.

Háborús bűn

Hatalmas nemzetközi felháborodás keltett az az akció, amely során légi támadás célpontjává vált az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet működtetése alatt álló kunduzi kórház. A BBC News szerint a művelet során legalább 19 ember meghalt. Az afgán belügyminisztérium szerint a kórházban 10-15 terrorista keresett menedéket, és mindannyian meghaltak a légitámadásban.

A bombázás még azután is harminc percen át folytatódott, hogy az afgán és az amerikai katonai hatóságokat értesítették Kabulban és Washingtonban – mondta az MSF egyik illetékese. A konfliktus minden résztvevője pontosan tudta a koordinátáinkat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.