Külföld
Athén, 2015. október 3.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök részt vesz az elõre hozott választások nyomán megalakított új görög országgyûlés hivatalos eskütételen az athéni parlamentben 2015. október 3-án. (MTI/AP/Pool/Luisza Juliamaki)

Görögország: a régi-új miniszterelnök régi-új terve: a megszorítás

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 10. 06. 06:21

Az új Ciprasz-kormány hétfőn terjesztette be a parlamentben a nemzetközi hitelezők elvárásainak megfelelő, a 2016-os évre szóló költségvetését. A miniszterelnök ezzel egy időben ismertette a kormánynak a következő négy évre szóló programját, amelynek intézkedéseivel várhatóan a görög gazdaság 2017-ben újra növekedésnek indulhat.

A költségvetési tervezet összesen 6,4 milliárd eurót kitevő megszorító intézkedéseket tartalmaz az idei és a következő évre.

Reformok, megszorítások

Ciprasz, aki röviddel azután mondott le augusztusban, hogy – korábbi ígéreteivel ellentétben – aláírta a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomagról szóló megállapodást, közölte a törvényhozókkal, keményen fog tárgyalni a hitelezőkkel az adósságcsökkentésért.

Az eurózóna pénzügyminiszterei beleegyeztek abba, hogy amennyiben Görögország megfelel a mentőcsomag által előírt, az év végéig teljesítendő feltételeknek, tárgyalnak a görög adósság összetételének korlátozott átalakításáról, de semmiképpen sem annak leírásáról. A hitelezők feltételei között a nyugdíj-, az adó- és a közigazgatási rendszer átfogó reformjai szerepelnek.

A szeptemberben újra kormányfőnek választott Ciprasz szerint a kormány meg fogja hozni a mentőcsomag feltételeinek sikeres felülvizsgálatát biztosító törvényeket, ami elkerülhetetlen az adósság újratárgyalásához és a gazdasági fellendüléshez. A kormány céljául tűzte ki, hogy húsz hónapon belül helyreállítja az ország tőkepiaci finanszírozását, és arra számít, hogy a gazdasági növekedés a jövő év első felében megindul – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, a tervek között a bankok minél hamarabbi feltőkésítése is szerepel, hogy visszacsalogassák a befektetőket Görögországba.

Görög tisztviselők szerint Ciprasz és a szeptemberi választásokat megnyerő Sziriza párt átmenetileg felfüggesztette a hitelezőkkel szemben folytatott harcot annak érdekében, hogy feltételeiknek megfelelve, mihamarabb el tudják érni az adósságcsökkentést és a gazdasági önállóságot. Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter korábban Luxemburgban találkozott euróövezeti kollégáival, hogy megvitassa azt a negyvenhárom görög reformot, amelyeket a mentőcsomag értelmében november közepéig kell meghoznia Athénnak. A görög kormány csak így válik jogosulttá a mentőcsomag következő részletének folyósítására és a bankok feltőkésítésére.

Már megint bizalmi szavazás

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit összefogó testületnek, az úgynevezett eurócsoportnak az elnöke a találkozót követően közölte, hisz abban, hogy Athén ezúttal komolyan gondolja a megbeszélt változtatások teljesítését. Ugyanakkor a görög kormánynak először is el kell fogadtatnia a törvényhozással a megszorításokat – mondta.

Ciprasz beszéde egy háromnapos vitát nyitott meg a parlamentben, amely szerdán este bizalmi szavazással záródik.

(Politico, Reuters, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.