Nagyvilág

A katalán választások után pórul jártak a nagy pártok

A katalán parlamenti választások után csökkent az országos politikában résztvevő nagy pártok támogatottsága, egyedül, a magát középpártként meghatározó Ciudadanos erősödött – derült ki abból, a kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból, amelyet a TNS kutatócég készített az Antenna3 országos televíziós csatorna megbízásából.

Ez az első országos felmérés a szeptember 27-i katalán választások óta, és mára tudható az is, hogy a spanyol parlamenti választásokat december 20-án tartják.

A felmérés szerint ezen a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) győzedelmeskedne a szavazatok 27 százalékával. A szocialista párt (PSOE) 21,9 százalékkal a második, a Ciudadanos (Állampolgárok) 16,5 százalékkal a harmadik, és a baloldali radikális Podemos (Képesek vagyunk rá) 14,8 százalékkal a negyedik helyen jutna be a törvényhozásba. Rajtuk kívül az Izquierda Unida (Egyesült baloldal) szerezne mandátumot 4,5 százalékos támogatottsággal.

A kutatócég elemzése szerint a katalán választásokon után az országos pártok átlagosan egy százalékot gyengültek, míg a Ciudadanos támogatottsága két százalékkal nőt. A látványosan erősödő Ciudadanos eredetileg katalán párt volt, az országos politikába tavaly év végén kapcsolódott be, és azóta megduplázta szavazóbázisát. A párt vezető arcai fiatalok, főként a harmincas korosztályból. A katalán választásokon a második legtöbb szavazatot kapták.

Ők lehetnek a decemberi választásokon a kormánypárt valódi ellenfelei – így véli José María Aznar, volt néppárti miniszterelnök, aki egy hétfői pódiumbeszélgetésen úgy értékelte, hogy a Ciudadanos átvette az elsőséget a jobbközép pártok között, így a PP miattuk veszthet szavazókat. A párt vezetése szerint viszont a szocialistákat kell legyőzniük ahhoz év végén, hogy hatalmon maradhassanak. A Ciudadanost pedig balközéppártnak tekintik.

A PP négy évvel ezelőtt fölényes győzelmet aratott Spanyolországban, megszerezte a szavazatok 44.63 százalékát és a parlamenti abszolút többséget is. Idén májusban a helyhatósági választások már vitathatatlanul jelezték a támogatottság csökkenését: a konzervatívok hiába nyertek, több régióban és városban a szocialisták és a Podemos együttműködésre lépett, így többséget alkotva átvette az irányítást. Szakértők szerint a kormánypártnak a legnagyobb félelme az, hogy ez megismétlődik a parlamenti választásokon is.

A felmérés érdekessége, hogy a spanyol politikai életben másfél évvel ezelőtt üstökösként feltűnt Podemos népszerűsége csökken. Miközben év elején még a választások lehetséges győzteseként, kormányváltó erőként beszéltek róluk az akkori közvélemény-kutatások alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik