Nagyvilág

Több százan imádkoztak, mert a bíróság mégsem bírságolta meg a magyar himnuszt éneklőket

Sepsiszentgyörgyön több százan vettek részt vasárnap este azon a szabadtéri ökumenikus istentiszteleten, amelyen a magyar himnusz éneklése miatt kirótt bírság eltörléséről szóló törvényszéki ítéletért adtak hálát – írta hétfői számában a Háromszék című napilap.

Az istentiszteleten Szabó Lajos római katolikus kanonok Márton Áron püspököt idézte, aki szerint a magyarság által hordozott keresztek közül azok a legfájdalmasabbak, amelyeket “mások raknak a vállunkra”. A kanonok szerint ilyen kereszt a nemzeti szimbólumok használatának a székelyföldi tiltása is. Szabó Lajos úgy vélte, azért kell hálát adni, hogy a himnusz ügyében megmutatkozott az isteni gondviselés.

A hálaadó istentisztelet végén Incze Zsolt református esperes köszönetet mondott azért, hogy a román kormányt képviselő prefektus bírságot rótt ki a magyar himnusz énekléséért. Hozzátette, e büntetés és az ezt hatálytalanító pereskedés tette lehetővé, hogy Sepsiszentgyörgyön együtt imádkozzék hét-nyolcszáz ember, és együtt énekelje minden magyarért a himnuszt.

Marius Popica prefektus 2014 decemberében rótt ki ötezer lejes (350 ezer forint) bírságot a Magyar Polgári Pártra (MPP), mert az általa szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezés végén az összegyűltek elénekelték a magyar himnuszt. A bírságolás jegyzőkönyvét a párt keresete nyomán áprilisban érvénytelenítette a bíróság.

A formai kifogások mellett a bíróság kijelentette, hogy a kormányhatározat – amely alapján a prefektus a bírságot kirótta – olyan törvény végrehajtási utasításait tartalmazza, amelyben semmilyen megkötés nem szerepel más államok himnuszának az éneklésére vonatkozóan. Az alapfokú ítéletet múlt héten a megyei törvényszék jogerősen is megerősítette.  A pereskedés példátlan összefogást eredményezett az egymással versengő magyar pártok és politikai szervezetek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik