Nagyvilág

Már száznál is több halálos áldozata van a guatemalai földcsuszamlásnak

A legfrissebb jelentések szerint eddig 131 holttestet találtak. Számos áldozatot még nem sikerült azonosítani, a halottak között több tucatnyi 18 éven aluli van.

A szerencsétlenség helyi idő szerint csütörtök késő este történt a Guatemalavárostól 22 kilométerre nyugatra fekvő Santa Catarina Pinula településen. Százhuszonöt lakóházat temetett maga alá a sárlavina. A légi felvételen egy leomlott hegyoldal látható, amelyről a talaj a völgybe zúdult.

Nagyjából ezernyolcszáz katasztrófamentő, katona és rendőr éjt nappallá téve dolgozik, és a helyi lakosok is próbálnak segíteni nekik, hogy a földdel betemetett házak romjai között felkutassák az eltűnteket.

Az újabb földcsuszamlás kockázata miatt helyi idő szerint szombat éjszaka leállt a kutatás. Az éjszakai órákra mintegy ötszáz rendőr és katona zárta le a helyszínt. Vasárnap reggel folytatódtak a mentési munkálatok, de a hatóságok megtiltották az önkénteseknek a kutatásban való részvételt. Több ország is segítséget ajánlott fel Guatemalának.

A közép-amerikai országot az elmúlt napokban heves esőzések sújtották. A hegyoldalt, ahol a földcsuszamlás történt, már korábban is veszélyeztetettnek nyilvánították a környéket átszelő folyó miatt. A hatóságok ezért elővigyázatosságból a lakók elköltöztetését javasolták az érintett negyedből, ez azonban nem történt meg.

A májustól novemberig tartó trópusi esős évszak tavaly huszonkilenc halálos áldozatot követelt, 655 ezer lakost érintett és mintegy kilencezer házat rongált meg az országban. (New York Times, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik