Nagyvilág

Kizárás az unióból: Ujhelyinek sem tetszik a liberálisok akciója

Ujhelyi-Istvan(2)(960x640).jpg (Array)
Ujhelyi-Istvan(2)(960x640).jpg (Array)

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn közölte: ellenzi az EP liberális frakciójának azon indítványát, hogy kezdeményezzék az uniós alapszerződés hetedik cikkelyének alkalmazását Magyarországgal szemben. A  cikkely olyan eljárást tesz lehetővé, amely – az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben az érintett tagállam egyes tagsági jogainak a felfüggesztésével is járhat.

A magyar szocialista politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy az EP szociáldemokrata frakciójának a vezetése a nap folyamán rendkívüli ülésen vitatja meg a liberálisok felvetését.

A magyar liberálisok sem értenek egyet

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetoroda tárcavezetője vasárnap arról beszélt, hogy a liberálisok kezdeményezhetik Magyarország szavazati jogának felfüggesztését az Európai Unióban. Aznap kiadott közleményében a Magyar Liberális Párt azt állította: Rogán Antal hazudik, amikor azt állítja, hogy a liberálisok ki szeretnék zárni Magyarországot az Európai Unióból. Tájékoztatásuk szerint Fodor Gábor Guy Verhofstadtnak, az ALDE frakcióvezetőjének írott levelében néhány napja jelezte, hogy maga is határozottan bírálja és elutasítja a magyar kormány menekültpolitikáját, beleértve a kifogásolt törvénymódosításokat, de a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének alkalmazását hazánkra nézve nem támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik