Külföld
Vatikánváros, 2015. október 4.
Ferenc pápa szentmisét celebrál a Szent Péter-bazilikában "A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban" című rendes püspöki szinódus kezdetének alkalmából 2015. október 4-én. (MTI/EPA/Giuseppe Lami)

Misét tartott Ferenc pápa, és még sohasem volt ilyen konzervatív

24.hu
24.hu

2015. 10. 04. 13:47

Az emberek félnek a házasságtól, a fogyasztói társadalom a selejt kultúrája, a tartós családot nevetségesnek tüntetik fel valakik. Még nem hallottunk ilyen konzervatív beszédet a katolikus egyház és a pápaság megújítójának kikiáltott, modernista Ferenc pápától. Volt szó a menekültekről is.

A mai társadalom kórrajzát vázolta fel Ferenc pápa a vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén, amellyel megnyitotta a családról szóló rendes püspöki szinódust. A szinóduson részt vevő 270 püspökkel együtt bemutatott misén Ferenc pápa azt szorgalmazta, hogy az egyház ítélkezés helyett nyitott ajtókkal várja és fogadja be a sérült családokat. A pápa megerősítette a házasság felbonthatatlanságának római katolikus tanítását.

Az egyházfő kijelentette: a mai társadalom egyre kevésbé képes tartós párkapcsolatokat kötni. “A tartós, hűséges, lelkiismeretes, stabil és gyermekáldástól kísért szeretetet nevetségesnek tüntetik fel és úgy tekintenek rá, mintha elmúlt korok hagyatéka lenne” – hangoztatta Ferenc pápa. Ellentmondásnak nevezte, hogy a legfejlettebbnek tartott társadalmakban a legalacsonyabb a népességszaporulat, a legnagyobb az abortusz, a válás, az öngyilkosságok aránya, valamint a környezetszennyezés is. A házasság intézménye az egoizmussal teli társadalmat félelemmel tölti el, de a mai ember is vágyódik a “valódi szeretetre”, “a házasság nem utópia” – tette hozzá a pápa.

Vatikánváros, 2015. október 4.
Résztvevők Ferenc pápának "A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban" című rendes püspöki szinódus kezdetének alkalmából celebrált szentmiséjén a Szent Péter-bazilikában 2015. október 4-én. (MTI/AP/Alessandra Tarantino)
AP / Alessandra Tarantino

Ami a kortárs család szerepével és problémáival foglalkozó püspöki szinódust illeti, Ferenc pápa kijelentette, hogy az egyház nem ítélkezik, hanem “tábori kórházként” és “jó szamaritánusként” ápolja a “sebzett emberiséget”. Arra kérte a püspököket, hogy tanácskozásukon az igazság keresését a szeretettel párosítsák. Ferenc pápa rámutatott arra, hogy a mai emberiség nagyon erősnek érzi magát, viszont súlyos drámája a magányosság. A magukra hagyott időseket, az özvegyeket, a házastársuktól elhagyott nőket és férfiakat, a háború és üldözés elől menekülő migránsokat említette, azokat, akik úgy érzik, senki sem érti és hallgatja meg őket, a “selejt kultúráját” hirdető fogyasztói társadalom áldozataivá váló fiatalokat. “A globalizált világban, ahol egyre több a luxusotthon és felhőkarcoló, egyre kevesebb az otthon és a család melege” – jegyezte meg. A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a társadalom ne magába zárkózó erőd legyen, hanem befogadó családok alkossák. Hozzátette: “fájdalmas boldogtalan, a szegénység és a háborúk elől menekülő gyermekeket látni, akik ajtóinkon kopogtatnak, szívünkhöz szólnak, segítségünkért könyörögve”.

A püspökök tanácskozását hétfőn Ferenc pápa nyitja meg a vatikáni szinódusi teremben. A szinódus október 25-ig tart.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.