Nagyvilág

Menekültek bénították meg a Csalagutat egy időre

Szombat hajnal óta szünetel a Csatorna-alagút forgalma, mert éjfél után fél órával mintegy száz menekült a biztonsági őrök ellenében a franciaországi Calais közelében behatolt a déli közlekedési és a szervizalagútba – közölte az Eurotunnel társaság a BBC-vel.

Az erőszakos behatolás során megsérült tíz ember könnyebben megsérült, köztük hét menekült. Öt mentőautó és a rendőrség a helyszínen van – közölte egy tűzoltó tisztségviselő. Hozzátette, a behatolók éppen elhagyják a területet, ahova illetékteleneknek tilos belépni. A menekültek támogatására a helyszínen tartózkodott a No Border (Nincsenek Határok) nevű anarchista szervezet több aktivistája. Az Eurotunnel társaság egyik képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta: a menekültek behatolása “valószínűleg egy tervezett akció volt, hogy felhívják magukra a figyelmet”.

A Csatorna-alagúthoz tartozó 6,5 négyzetkilométernyi franciaországi magánterületre a nyáron többször megpróbáltak behatolni migránsok, általában éjszaka. A legtöbben, 1700-an augusztus 3-án éjjel voltak. Azóta a társaság alaposan megszigorította a biztonsági intézkedéseket. Ennek hatására jelentősen csökkent a behatolási kísérletek száma, mostanában körülbelül százan próbálnak meg bejutni éjjelente rendőrségi források szerint. Calais-tól keletre 3500 menekült él méltatlan körülmények között egy táborban.

Újraindult a forgalom

„Az első Eurostar szerelvény 8 óra 5 perckor elindulhatott Angliából, majd egy üres tehervonat is csökkentett sebességgel. A forgalom fokozatosan helyre fog állni, és délelőtt 10 óra körül Franciaországból is el fog indulni egy szerelvény”, közölte az AFP hírügynökséggel az üzemeltető Eurotunnel társaság szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik