Külföld
Chicago, 2015. október 2.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a 2009-ben bezárt chicagói magyar főkonzulátus újranyitásán Chicagóban 2015. október 1-jén.
MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Újranyitotta a chicagói magyar főkonzulátust Szijjártó Péter

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 02. 08:08

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon elmondta: a főkonzulátus mind gazdasági, mind nemzetpolitikai szempontból kiemelkedő jelentőségű, hiszen az amerikai Középnyugaton, Chicago környékén egy 35-40 ezres magyar közösség él. Ráadásul a régióban számos olyan vállalat működik, amelynek már vagy van magyarországi tevékenysége, vagy ilyen beruházást tervez.

“Azért volt fontos a főkonzulátus megnyitása, hogy az itteni jelentős magyar közösség kapcsolatát az anyaországgal gördülékenyebbé és könnyebbé tegyük, valamint hogy egy olyan gazdasági jelenlétet tudjunk itt felmutatni, amelynek nyomán közvetlenül tudunk kapcsolatban lenni az itteni nagyon jelentős vállalatokkal” – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai Középnyugat a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok szempontjából kiemelkedő szerepet játszik, egyebek között abban is, hogy Magyarország tavaly 20 százalékkal tudta növelni az Egyesült Államokba irányuló kivitelét. “Ezzel rekordot döntöttünk és először volt magasabb az Egyesült Államokba irányuló exportunk, mint az Oroszországba irányuló” – hangsúlyozta. A tárcavezető rámutatott arra, hogy Magyarország az idei első fél évben még 3 százalékkal tudta növelni amerikai exportját.

A konkurencia is résen van

“A főkonzulátustól azt várjuk, hogy a gazdasági érdekérvényesítésünk még eredményesebb legyen, a helyi jelenlét miatt gyorsabban tudunk a befektetői igényekre reagálni és azokat gyorsabban be tudjuk csatornázni” – jelentette ki.

A miniszter kitért arra, hogy Chicagóban Európa vezető országai mellett főkonzulátussal képviseltetik magukat Magyarország olyan regionális vetélytársai is, mint Románia, Lengyelország, Litvánia, Szerbia és Macedónia. “Nem kerülhetünk versenyhátrányba azáltal, hogy lassabban tudunk reagálni a felmerülő igényekre” – tette hozzá Szijjártó Péter. A miniszter beszámolt arról is, hogy tárgyalt a helyi magyar szervezetek és intézmények vezetőivel. Tervei szerint pénteken üzletemberekkel és Rahm Emanuel chicagói polgármesterrel találkozik majd.

Szijjártó Péter elmondta: az előző kormány 2009-ben zárta be a chicagói főkonzulátust, ami ellen a helyi magyar szervezetek levélben tiltakoztak. Mint mondta, a főkonzulátus újranyitási ünnepségén döntően magyarok vettek részt, közlése szerint mintegy 150-en.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.