Nagyvilág

Rekordszámú menekült érkezett Európába szeptemberben

A rossz idő beálltával csökkent a naponta érkezők száma.

Szeptemberben 168 ezer menekült érkezett a tengereken át Európába, ez eddig a legmagasabb szám – jelentette be az ENSZ pénteken. A menekültügyi főbiztosság szóvivője azt mondta, a menekültáradat mértéke csaknem ötszöröse a tavaly szeptemberinek. 2014-ben egész évben összesen 219 ezren érkeztek, idén viszont eddig már 530 ezren hajtották végre a veszélyes tengeri átkelést, közülük 400 ezren Görögországban, 130 ezren Olaszországban értek partot. Január óta mintegy háromezren vesztek a tengerbe.

Görögországba tavaly még egész évben mindössze 43 500 ember érkezett, ehhez képest most csak az elmúlt hónapban 153 ezren keltek át az Égei-tengeren. Ezeknek az embereknek 97 százaléka a tíz legnagyobb menekült-kibocsátó országból, Szíriából, Afganisztánból és Irakból indult útnak.

Az ENSZ-szóvivő szerint ezen a héten már érezhető volt a visszaesés a menekültek számában a rossz időjárás miatt. Szeptember 25-én még 6600-an érték el a görög partokat, a következő nap már csak 2200-an érkeztek, csütörtökön pedig már mindössze 1500-an.

A világszervezet ismét sürgette Európát, hogy hajtsa végre a 120 ezer menekült kvóta szerinti elhelyezéséről szóló határozatot a közép- és kelet-európai államok heves szembenállásának ellenére is. Azt várják továbbá, hogy hatékony szervezetet állítsanak fel a menekültek fogadására, ellátására, regisztrálására és szűrésére. „Ezek elengedhetetlenek a helyzet stabilizálása érdekében” – mondta a szóvivő.

A menekültügyi főbiztosság idén és jövőre is összesen 700 ezer menekült érkezésére számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik