Nagyvilág

Putyint arra kérték, ne hordjanak félre a légi csapásai Szíriában

Törökország és partnerei az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban felszólították pénteken Oroszországot, hogy hagyjon fel a szíriai ellenzék elleni katonai támadásokkal, és légi csapásait összpontosítsa inkább az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre.

Az Iszlám Állam elleni koalícióban részt vevő országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország – közös közleményben fejezték ki aggodalmukat az eddigi orosz légitámadások miatt.

Nagyon aggaszt bennünket az orosz haderő szíriai felvonultatása, különösen pedig azok a támadások, amelyeket az orosz légierő hajtott végre tegnap óta Hama, Homsz és Idlíb tartományokban, mert ezek civil áldozatokat szedtek, és nem az ISIS ellen irányultak.”

Oroszország akciói “tovább súlyosbítják” a konfliktust, és hatásukra nőhet a szélsőségesek száma – írták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön “propagandatámadásnak” minősítette azt az állítást, hogy a szíriai orosz légitámadásokban civilek haltak meg.

Két gyermek is meghalt csütörtökön

Mindeközben csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet szerint legalább hét civil, köztük két gyermek vesztette életét Szíria északkeleti részén, Idlíb tartományban egy orosz légitámadás következtében, ahol gyakorlatilag nincs jelen az Iszlám Állam.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága, az an-Nuszra Front, valamint más lázadó iszlamista csoportok által felügyelt területen, Dzsebel az-Závíjában négy civilt, köztük egy nőt és egy gyereket öltek meg orosz gépek támadásai. Habit környékén három polgári személy esett orosz bombatámadás áldozatává, köztük egy nő és egy kislány – áll a civil jogvédő szervezet jelentésében, amely kiterjedt hálózatot működtet Szíriában.

A terrorizmus elleni harc leple alatt

Az első, szerdai orosz légi csapásokban huszonnyolcan haltak meg a szervezet szerint, amely a szíriai konfliktus négy és fél évvel ezelőtti kezdete óta állítja össze a halálos áldozatok listáját.

Az orosz légierő szíriai jelenléte körüli vita folyamatosan duzzad. Moszkva szerint a célpont a dzsihadista Iszlám Állam ultraradikális fegyveres csoportja, amely nagyjából Szíria felét felügyeli. Ugyanakkor Washington és szövetségesei azt gyanítják, hogy az orosz támadások Bassár el-Aszad szíriai elnök megsegítését szolgálják a terrorizmus elleni harc leple alatt.

A csütörtöki légi csapások helyszínén, Idlíb tartományban gyakorlatilag nincs jelen az Iszlám Állam.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik