Nagyvilág

Horvát sajtó: csökkent a migrációs nyomás a szerb határnál

Csökkent a migrációs nyomás a szerb-horvát határon, az utóbbi időben naponta átlagosan három-négyezer bevándorló érkezett Horvátországba – tájékoztatott a horvát sajtó pénteken.

A legfrissebb adatok szerint szeptember 16. óta csaknem 95 ezer bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. A Hina horvát hírügynökség szerint a menedékkérőket a horvát hatóságok az opatovaci sátortáborba vagy azonnal a magyar határra szállítják. A horvát közszolgálati televízió tudósítója arról tájékoztatott, hogy mintegy négyszázan tartózkodnak jelenleg a kelet-szlavóniai menekülttáborban, ahol legfeljebb két órát töltenek, majd a tovarniki vasútállomásról vonattal szállítják őket a magyar határra.

Mindössze 20-30 százalékuk szíriai?

Basela Faraha szíriai egyetemista, aki már három éve él Zágrábban, ahol horvát nyelvet és irodalmat tanul az egyetemen, és fordítóként segíti a hatóságok munkáját az opatovaci sátortáborban, a Vecernji List horvát napilapnak azt mondta, hogy a menedékkérők mindössze 20-30 százaléka szíriai. “Sokan mondják magukról, hogy szíriaiak, de nem azok” – mondta. Az ide érkező emberek minél előbb el akarják hagyni Horvátországot, és Magyarországon keresztül Ausztriába és Németországba akarnak jutni, a legtöbbjük pedig nem is akar visszatérni hazájába – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik