Külföld

Három-négy hónapig tarthatnak az orosz légi csapások Szíriában

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 10. 02. 10:56

Alekszej Puskov, az orosz parlamenti alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke Párizsban beszélt meg a hadjárat hosszáról.

“Megvan annak a kockázata, hogy elhúzódik, de Moszkva három-négy hónapos hadműveletről beszél” – fogalmazott a képviselő az Europe1 francia kereskedelmi rádiónak adott interjúban. Arra a kérdésre, hogy fokozódni fognak-e a légi csapások, azt válaszolta: “Teljes mértékben!”

Puskov szerint az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció légi csapásai nem voltak elég hatékonyak, ezért új szakaszba kellett lépni az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban.

„Úgy gondolom, hogy az intenzitás nagyon fontos. Az amerikai koalíció látszólag bombázta az Iszlám Államot egy éven át, de nem volt eredménye. Ha hatékonyabban csináljuk, úgy érzem, hogy az eredmények meg fognak mutatkozni” – hangsúlyozta. “A (nemzetközi koalíció) hadműveletei alig húsz százalékának volt eredménye. Nyolcvan százalékban még csak nem is bombáztak”

– tette hozzá.

A külügyi bizottság elnöke visszautasította azokat a nyugati vádakat, miszerint az orosz bombázók elsődlegesen nem az Iszlám Állam állásait támadják.

“Az elsődleges cél az ISIS azon állásai, amelyek a legközelebb vannak Damaszkuszhoz” – hívta fel a figyelmet. A nyugatiak azt állítják, hogy Oroszország az Iszlám Államnak a Szíria keleti részén található állásaitól messze hajtotta végre az első légi csapásokat.

„Végezni kell az Iszlám Állammal, fel kell számolni vagy ártalmatlanítani, és utána meglátjuk, mi lesz Szíriával”

– vélte Puskov, aki szerint egy nemzetközi konferencia Bassár al-Aszad szíriai elnök és Irán bevonásával “ésszerű megoldás” lenne.

“Négy éven át az Aszad-kormány kitartott, és jelenleg az egyetlen katonai erő, amely harcol az ISIS ellen. Mi nem hiszünk abban, hogy Aszad az egyetlen felelős” a Szíriában kialakult káoszért és a halálos áldozatokért – jegyezte meg. “A közel-keleti államok és részben a nyugati országok, amelyek támogatták a fegyveres felkelést, is felelősek a helyzetért” – mondta az orosz képviselő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.