Nagyvilág

A szír külügyminiszter szerint hatékony az orosz beavatkozás

Valíd Moallem azt mondta, az Aszad-rezsim garantálja a biztonságos hazatérés és a tisztességes élet lehetőségét a külföldre menekült állampolgároknak.

Hiábavalóak a Szíriában beavatkozó külföldi erők légicsapásai, ha azokról nem egyeztetnek a szíriai hadsereggel – mondta a közel-keleti ország külügyminisztere az ENSZ közgyűlésén pénteken. Valíd Moallem úgy vélte, a terrorizmus ellen „nem lehet kizárólag a levegőből felvenni a küzdelmet”, minden korábbi hasonló kísérlet csak a terrorizmus terjedését segítette elő. Az orosz légi hadjáratot ugyanakkor hatékonynak nevezte, szerinte az a hadsereg terrorellenes erőfeszítéseit támogatja.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy országa „szavakkal és tettekkel is harcol a terrorizmus ellen” és meggyőződésének adott hangot, hogy az Aszad elnökhöz hű hadsereg képes lesz megtisztítani Szíriát a terrorizmustól. A polgárháború politikai rendezéséről azt mondta: „senki ne higgye, hogy amit nem sikerült elérni a harctéren, azt majd meg tudják oldani a tárgyalóasztalnál”. Ennek ellenére a kormány képviselői részt fognak venni a felkelőkkel folytatott genfi béketárgyalások harmadik fordulóján – tette hozzá.

Moallem kijelentette, hogy a damaszkuszi kormány garantálja a biztonságos hazatérés és a tisztességes élet lehetőségét azoknak a külföldre menekült állampolgároknak, akik hajlandóak visszatérni Szíriába.

Oroszország szerdán indított légicsapásokat az Aszad-rezsim kérésére a polgárháború sújtotta országban. A nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, mivel az orosz gépek nem csak az Iszlám Állam állásait támadták, hanem olyan területeket is, ahol mérsékelt kormányellenes lázadók voltak jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik