Nagyvilág

500 menekültet állítottak elő Bulgáriában

Több mint ötszáz embert állítottak elő Bulgáriában az illegális migráció elleni razzia során – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Georgi Kosztov, a belügyminisztérium főtitkára.

“Több mint ötszáz, az országban jogellenesen tartózkodó személyt és 46 embercsempészt találtunk” – mondta Kosztov. Hozzátette, hogy az ország területén összesen több mint kilencezer embert, több mint ötezer járművet és 900 helyszínt ellenőriztek.

“A belügyminisztérium, a főügyészség és az állambiztonsági ügynökség első ízben hajtott végre ilyen kiterjedt, az ország egész területét érintő műveletet. Harmincnyolc esetben indítottak bűnvádi eljárást – tette hozzá Szotir Cacarov bolgár főügyész.

Az európai uniós tagállam Bulgária, amely nem tagja a schengeni övezetnek, megerősítette határőrségét, kamerákat és mozgásérzékelőket telepített, valamint korábbi hírügynökségi jelentések szerint összesen 160 kilométeres biztonsági kerítést épít Törökországgal közös határán, ennek ellenére továbbra is érkeznek az országba migránsok, illetve menekültek.

Hivatalos adatok szerint az év eleje óta mintegy 17 ezer nem regisztrált migránst tartóztattak fel Bulgária határain, valamint az ország belsejében.  Annak érdekében, hogy mérsékelje a Törökországgal közös zöld határon át érkező migránsok ellenőrizhetetlen áradatát, a balkáni ország kormánya korábban úgy döntött, hogy 240 kilométer hosszú bolgár-török határ egy szakaszán a tavaly létesített, 33 kilométer hosszú, három méter magas szögesdrót kerítést mintegy 130 kilométerrel meghosszabbítja.

A bolgár közszolgálati televízió (BNT) honlapján megerősítette, hogy 132 kilométerrel hosszabbítják meg az ideiglenes kerítést a határon Haszkovo, Jambol és Burgasz megyében. Az ibox.bg hírportál szerint mostanáig 5 kilométernyi kerítés készült el Jambol megye területén. A hírportál idézte Dmitro Ivanov megyei vezetőt, aki szerint az építkezés a várakozások szerint az év végére befejeződik.

Hasztovo és Burgasz megye területén szintén épül a kerítés. A BNT szerint a hónap elejére 2 kilométer épült fel Kapitan-Andreevo és Matocsin falu között, a megyében valamivel több mint 33 kilométeres ideiglenes kerítés épül.

A szeptember 9-i kormányülésen Bojko Boriszov kormányfő kormánya további összeget -4,5 millió levát (720 millió forint) – hagyott jóvá a török-bolgár határon épülő ideiglenes kerítés költségeire – írta az inbox.bg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik