Nagyvilág

Életveszélyes mentőmellényeket sóznak a menekültekre

Törökországban ráálltak a kereskedők a tengeri átkeléshez szükséges eszközökre, de gond nélkül eladják a hamis biztonságérzetet nyújtó gagyit is annak, aki nem tud jobbat megfizetni.

Tízéves kisgyerek próbálgatta magára a mentőmellényt a törökországi Izmirben. „Jól áll nekem, igaz?” – kérdezte. Veszélyes útra készült: Görögországba tartott épp, a tengeren át.

Az átkeléshez felszerelésre van szükség, ebben az AJ+ beszámolója szerint egyre nagyobb üzletet látnak Törökországban, a tengerpart mentén. Főleg mentőmellényeket, úszóguminak használható kerékbelsőket keresnek az emberek a tengeri átkeléshez.

A szíriai Mohamed azt mutatta a riporternek, hogy van rajtuk mentőmellény, két nagy gumibelsőt is visznek. De sok eszköz, amit a menekültekre sóznak, hamis biztonságérzetet ad.

Egy török boltos, Musztafa a legtermészetesebb módon mondta, hogy a menekültek azt gondolják, portékája segít túlélni az utat, de ebben ő maga se hisz annyira. „Valójában ezek a mentőmellények sem túl erősek, eleve nem első osztályú anyagokból készültek” – mutatta az áruját, alaposan kifejtve: van, amiben styrofoam van, ami elnyeli a vizet, de olyan gagyi áru is akad, amit szénával tömtek ki. Az a vevő pénztárcájától függ, hogy milyet vesz, ha meg tudja fizetni, van jó minőségű termék is – mutatta Musztafa.

A szegények viszont kockára teszik az életüket. A szíriai Ahmad azt mondta: társaival úgy érezték, itt már nincs jövőjük, senki nem érzi magát embernek. „Ezért úgy döntöttünk, akár sikerül, akár belehalunk, megpróbálunk eljutni Európába” – jelentette ki.

Idén eddig mintegy háromezren vesztek a tengerbe az átkelés során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik