Külföld
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally aboard the USS Iowa on September 15, 2015 in Los Angeles, California. Donald Trump is campaigning in Los Angeles a day ahead of the CNN GOP debate that will be broadcast from the Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley.

Donald Trump az összes szíriai menekültet hazazavarná az országból

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2015. 10. 01. 09:09

Minden egyes szíriai menekültet visszadeportálna Szíriába Donald Trump, ha megválasztják az Egyesült Államok elnökének – jelentette az amerikai sajtó. A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt hatalmas sikert aratott kijelentésével szerdai kampánygyűlésén, a New Hampshire-i Keene-ben. A Washington Post beszámolója szerint egész beszéde alatt ezzel kapta a legnagyobb tapsot a bevándorlás-ellenességet kampánya középpontjába helyező milliárdos üzletember.

Trump – aki pár hete még arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak be kell fogadnia szíriai menekülteket – kijelentette: a menekültek akár az Iszlám Állam tagjai is lehetnek. „Láttak már ilyen migrációt? Mind férfiak, mind erősnek látszó férfiak. Olyan sok férfi; és nincsen annyi nő. És akkor azt kérdezem magamtól: miért nem harcolnak Szíria megmentéséért. Miért vándorolnak be szerte Európába? Komolyan.” – mondta Trump.

A jelenleg a legnépszerűbb republikánus elnökjelöltnek számító ingatlanmágnás felvetette annak lehetőségét, hogy a szíriai menekültek valójában egy terrorista hadsereg beszivárgó alakulatai lehetnek. „Ez lehet minden idők legnagyobb taktikai húzása” – jelentette ki Trump, hozzátéve: „Egy kétszázezres hadsereg talán. Vagy ha küldenek 50 ezret, vagy 80 ezret, vagy százezret. Lehetséges lehet. Nem tudom, hogy így van-e, de lehetséges lehet.”

Trump szeptember elején még arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak be kell fogadni szíriai menekülteket, mert bár „utálom a koncepciót, de humanitárius okokból, figyelembe véve, hogy mi történik, meg kell tenni”, hozzátéve, hogy „Szíriában élni olyan, mint a pokolban”.

A kétszázezres számot Trump feltehetően az amerikai külügyminiszter nemrég tett bejelentéséből szedte elő, amikor John Kerry közölte, hogy az Egyesült Államok meg fogja emelni éves menekültkvótáját, és jövőre 85 ezer, 2017-ben pedig százezer menekültet fogadnának be. Ez a szám azonban nem csak Szíriára, hanem az egész világra vonatkozik. Washington a szíriai polgárháború kirobbanása óta 1500 menekültet fogadott be a közel-keleti országból, és az amerikai kormány jelenlegi tervei tízezer szíriai menekült befogadásáról szólnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.