Nagyvilág

Mekkai tragédia: az iráni ajatolláh Szaúd-Arábiát becsmérelte

Nemzetközi vizsgálatot követelt Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán a mekkai zarándoklaton a minap nyolcszáz ember halálát okozó tragédia ügyében.

“Irán és az iszlám világ képviselőinek Szaúd-Arábiába kellene utazniuk és fel kellene deríteniük a haddzs (a hagyományos éves muszlim zarándoklat) alatt történtek okát” – hangsúlyozta Ali Hamenei ajatolláh a Farsz iráni hírügynökség tájékoztatása szerint.

“Szaúd-Arábia nem tudott segíteni a sérülteknek és megnehezíti a holttestek Iránba szállítását (…) Kemény választ fogunk adni az irániakkal szembeni leghalványabb tiszteletlenségre” – szögezte le az ajatolláh.

Eddig önuralmat tanúsítottunk, a szaúdiaknak azonban tudniuk kell, hogy Irán erősebb, komolyabb képességei vannak, és ők nem vehetik fel velünk a versenyt semmilyen téren

– tette hozzá Ali Hamenei, aki korábban bocsánatkérésre szólította fel Rijádot. Hoszein Amír Abdolahján iráni külügyminiszter-helyettes szerdán kijelentette, országa nem fogja hagyni, hogy akár egyetlen állampolgárát is Szaúd-Arábiában temessék el.

A szaúdi adatok szerint 769, az iráni, indiai és pakisztáni hatóságok szerint viszont több mint ezer halálos áldozatot követelt a mekkai zarándoklaton történt tülekedés Minában. A halottak között hivatalosan 239 iráni állampolgár van, de Teherán ezen felül mintegy kétszáz zarándokot eltűntként tart számon.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik