Nagyvilág

Zavargások egy épülő perui rézbányában, tüntetők haltak meg

Legalább három tüntető meghalt és 17 ember – köztük nyolc rendőr – megsebesült egy épülő, kínai tulajdonú perui rézbányában a beruházás ellen tiltakozó környékbeli farmerek és rendőrök összecsapásában, közölték kórházi források.

Hírügynökségi jelentések szerint a rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, akik behatoltak a hegyvidéki Challhuahuacho városnál épülő Las Bambas rézbánya még épülő részébe. José Luis Pérez belügyminiszter szerint a rendőrség a legelején emberi élet kioltására nem alkalmas fegyvereket vetett be a tüntetők ellen, de utána önvédelemből használnia kellett éles lőszereket.

A tüntetők közül ketten kórházba szállításkor vesztették életüket, egy ember pedig a kórházban halt bele sebesüléseibe. Három sebesültnek válságos az állapota. A China Minmetals kínai állami bányaipari óriás 7,4 milliárd dollárból épülő hatalmas rézbányája a jövő év májusában-júniusában kezdi meg a termelést, számítások szerint évente 400 ezer tonna rezet fog bányászni, és a perui hazai össztermék másfél százalékát adja majd.

A tüntetők azt követelik, hogy a kínai cég vizsgálja felül környezetvédelmi tervét, és több helyi lakost alkalmazzon. Az elégedetlenséghez hozzájárult az is, hogy ahogyan a vége felé közeledik a beruházás, hirtelen csökkent a kínai konzorcium által alkalmazottak száma. A hatóságok mintegy 1500 rendőrt és 150 katonát küldtek a helyszínre a pénteken kezdődött tüntetések előtt.

Ollanta Humala perui elnök nyugalomra intette a tüntetőket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Las Bambas Peru legnagyobb bányaipari beruházása. A tüntetések ellenére folytatódni fog a beruházás – szögezte le Humala.

Peru a világ harmadik legnagyobb rézkitermelő országa. A bányaipar adja az ország exportbevételének hatvan százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik