Nagyvilág

Újabb országokkal bővült az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció

Obama szerint az Iszlám Állam legyőzése időbe telik, de végül veszítenek, mert halálon és pusztuláson kívül semmi mást nem kínálnak.

Három új ország, Nigéria, Tunézia és Malajzia csatlakozott az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióhoz – jelentette be Barack Obama amerikai elnök az ENSZ közgyűlése előtt, az erőszakos szélsőségesség elleni fellépésről rendezett csúcstalálkozón. A tanácskozáson a magyar miniszterelnök is részt vett. Ezzel Obama szerint már több mint hatvan ország működik együtt az Irak és Szíria jelentős területeit elfoglaló terrorszervezet legyőzésének érdekében.

Az amerikai pénzügyminisztérium a tanácskozás megnyitása előtt 15, az Iszlám Államot támogató személlyel kapcsolatban jelentett be szankciókat, a külügy pedig tíz magánszemélyt és öt szervezetet terroristának nyilvánított.

Obama figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam legyőzése időbe telik, de végül ők veszítenek, mert a halálon és pusztuláson kívül semmi mást nem kínálnak. Azt is elmondta, hogy Irakban az Iszlám Állam által elfoglalt terület a harmadára csökkent.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy minden országnak, Oroszországnak és Iránnak is szerepet kell kapnia a szíriai politikai átmenet kidolgozásában, és a moszkvai állásponttal szemben új vezetőre van szükség.

Önmagában kevés katonai vereséget mérni az Iszlám Államra, a szervezetet ideológiai téren is meg kell semmisíteni, az általa fenyegetett területeken pedig növelni kell a gazdasági lehetőségeket és kiterjeszteni a politikai jogokat – hangsúlyozta az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik