Nagyvilág

Nincs is szebb, mint fallal körülvett középkori városokat a levegőből nézni

A vastag, védelmet nyújtó falak az elmúlt ötezer évben szerves részét képezték egy fontos város struktúrájának, sőt, tervezőik sok esetben  művészi szintre fejlesztették őket. Mai válogatásunkban csillag alakú erődök és a mesék világából kilépett középkori városok váltják egymást.

A vízigótok által egy ókori római erőd romjain alapított francia Carcassone, amelynek 11.-13. század közt épített falait majdnem elpusztította a forradalmat követő restauráció. Viollet-le-Duc vezetésével 1853-ban indult meg az igényes felújítás, mely 1910-re ért véget.

Fotó: JJFrenchGites

francia Aigues-Mortes, melyet falai már több, mint hétszáz éve védenek

Fotó: Nick & Betty’s European Trip

Az Adria gyöngye, a horvát Dubrovnik, mely egykor negyvenezres lakosságával Európa egyik legnagyobb városának számított. Az óvárost körbevevő, 4-6 méter vastag fal a 13. és 17. század közt épült.

Fotó: Alan Bloom

A harmincéves háború két csatájának helyszíne, a tizennegyik századi fallal rendelkező német Nördlingen

Fotó: Klaus Leidorf

A gyönyörű városka egy tizennégy millió éve lezuhant meteorit kráterének közepén fekszik, a házak falai pedig milliárdnyi apró gyémánttal vannak tele, hiszen a meteorit óriási erővel történő becsapódása annak grafittartalmát drágakővé alakította, az épületekhez pedig a környékbeli köveket használták. Egyes számítások szerint akár hetvenezer tonnányi gyémánt is lapulhat a falakban.

A világ legcsodásabb árapályszigete, a százéves háború során megerősített falú Mont-Saint-Michel, Franciaország

Fotó: Jean-Marie Liot/AFP

A tipikus árapályszigetek jellemzőit (apálykor száraz lábbal megközelíthető, dagálykor vízzel körülvett földdarab) mutató Mont-Saint-Michel első bencés kolostorát 708-ban szentelték fel, mai formáját a 11.-15. században nyerte el. Egy 1879-ben felépített gáttal kiküszöbölték a víz dagálykor való megjelenését, de az eredeti állapotokat az elmúlt hat évben visszaállították.

Az 1567-ben alapított, a harmincéves háborút követően megerősített Fredrikstad, Norvégia

Fotó: Fredrikstad Soroptimistklubb

A reneszánsz, 1545-1650 közt épült fallal körülvett Lucca, Olaszország

Fotó: Le Mura di Lucca

A tizennyolc éves munkával, 1579 és 1597 közt elkészült, a holland Heusden-t védő erődítmény

90-fb

Fotó: Heusdens Buro voor Toerisme

Az 1582 óta fallal körülvett holland Dokkum

Fotó: Google Maps

A velencei katonai építészet csúcsa az 1593-ban alapított kilencszögletű Palmanova, amely két évszázadon át tartotta vissza a Habsburgokat

Fotó: Friuli Venezia Guilia

 A holland falucska, Bourtange csillag alakú erődje, melyet a spanyolok ellen vívott németalföldi szabadságharc során, 1593-ban I. Vilmos orániai herceg építtetett, hogy segítségével felügyelhesse az egyetlen, Németországot a holland Groningen városával összekötő utat. A háború után az erődítmény továbbra is fontos része maradt a németek elleni védekezésnek, egészen 1851-ig használták.

Fotó: onebigphoto

Erdély történelmi fővárosa, Gyulafehérvár (Alba Iulia), melynek falai 1738 óta őrzik a város régi épületeit.

Fotó: historia.ro

A sziklás fennsíkon álló Sibám, Jemen, a sivatag Manhattan-je, melynek agyagtéglából épült házai közt nem ritkák az ötszáz éves darabok.

Fotó: Aysegul Tastaban

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.