Nagyvilág

Nem sikerült megállapodnia Aszad sorsáról Putyinnak és Obamának

Amerika szerint addig nem lesz nyugalom Szíriában, amíg az államfő le nem mond, Oroszország szerint viszont nem kell beavatkozni a szírek vezetőválasztásába.

Vlagyimir Putyin elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország légicsapásokkal támogassa az Aszad elnökhöz hű szír hadsereget az Iszlám Állam ellen folytatott harcokban – ezt az orosz államfő az után jelentette be, hogy másfél órán át tárgyalt Barack Obamával. Hangsúlyozta, hogy ha cselekedni fognak, azt a nemzetközi normák teljes betartásával fogják megtenni, de kizártnak nevezte, hogy szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön országa Szíriába.

Az orosz elnök bírálta Obamát és a francia elnököt azért, hogy Aszad hatalomból való eltávolítását szorgalmazzák. Putyin szerint ők nem szíriai állampolgárok, ezért nem kell beavatkozniuk egy másik ország vezetőjének kiválasztásába.

Az amerikai elnök kíséretének egy név nélkül nyilatkozó tagja azt mondta: Obama és Putyin megállapodtak abban, hogy utasítják katonai vezetőiket, hogy folytassanak tárgyalásokat, elkerülendő a konfliktusokat a szír légtérben végrehajtott műveleteik során.

A megbeszélésen szóba került az ukrajnai válság kérdése is. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Obama derűlátó volt azzal kapcsolatban, hogy a következő hónapokban megvalósulhatnak a békés rendezést célzó minszki megállapodások.

John Kerry amerikai külügyminiszter az MSNBC-nek adott interjúban kijelentette, hogy hazája és Oroszország több alapvető kérdésben egyetért Szíriával kapcsolatban. Ilyen az, hogy Szíriának egyesített, egységes, világi országnak kell lennie, amihez irányított politikai átmenetre van szükség, de abban nincs egyetértés, hogy mi legyen ennek az átmenetnek az eredménye. Kerry szerint Aszadnak mindenképp távoznia kell, enélkül nincs esély a békére a négy éve háború sújtotta országban, mert a szunnita világ már nem fogja legitim vezetőnek elismerni. Ha Aszad bejelentené távozását, rövid időn belül létrejöhetne a tűzszünet – közölte.

A külügyminiszter úgy vélte: a szíriai elnök ugyan szerepet vállalhatna az átmeneti időszakban, de utána mindenképpen távoznia kell a hatalomból. Ha ezt a kérdést tisztázzák, egy amerikai-orosz szövetség sem elképzelhetetlen – jelentette ki Kerry.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik