Nagyvilág

A szír ellenzék szerint nem lehet megbocsátani az Aszad-rendszer törvénytelenségeit

Nem lehet megbocsátani az Aszad-rendszer törvénytelenségeit, jelentette ki a szíriai ellenzék vezetője hétfőn New Yorkban. A nyugati államok által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) elnöke, Háled Hudzsa a szíriai hadsereg által bevetett hordóbombák használatáról rendezett konferencián vett részt. A fórumot az ENSZ-közgyűlés általános vitájának keretein kívül rendezték meg.

Hudzsa felszólalásában arra biztatta a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket a ruandaihoz hasonló népirtás elkerülésére. Mint mondta, Szíriában a világ szeme előtt folyik az emberek lemészárlása. Az Aszad-rendszer hadserege általi bombázásokban meghalt emberek 95 százaléka civil. Azt lehetne hinni, hogy a damaszkuszi hatalom az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcol, de nem, a statisztikák mást mutatnak – tette hozzá.

A teendők között első lépésként azt javasolta, hogy állítsák meg a szíriai rendszer általi támadásokat, a nemzetközi közösség pedig hozzon létre repüléstilalmi övezetet Szíriában. Hangoztatta, hogy szíriaiak millióinak ez jelentené az egyetlen reményt az életben maradásra.

A hordóbombák alkalmazását számos jogvédő szervezet ítélte már el, hangsúlyozva, hogy különösen kegyetlen és nagy pusztítást végző fegyverről van szó. A damaszkuszi rezsim erői  2013 óta rendszeresen dobnak le Aleppó észak-szíriai város lázadók kezén lévő szektoraira nagy olajos hordókból, gáz- vagy víztartályokból készített és robbanóanyagokkal, vashulladékkal megtöltött bombákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik