Külföld

Sajó András lett az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyik elnökhelyettese

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 09. 28. 11:50

Sajó Andrást választották meg három évre az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnökhelyettesévé – közölte honlapján a strasbourgi székhelyű testület.

Sajó Andrást – illetve a török Isil Karakast – a strasbourgi bíróság plenáris ülésén választották meg. Mandátumuk november 1-jétől három évre szól. Az EJEB két elnökhelyettese a bíróság öt szekciója közül kettőnek az elnöki posztját is betölti. Az EJEB negyvenhét bíráját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja a tagállamok által állított három jelölt közül. Kilenc évig maradnak hivatalban, újraválasztásukra nincsen lehetőség. Az elnököt és az elnökhelyetteseket plenáris ülésen titkos szavazással, abszolút többséggel választják.

Sajó András 1949-ben született. Egyetemi tanár, író, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A jogtudós kutatási területe átöleli a jogszociológia, a polgári jog, az alkotmányjog és a környezetvédelmi jog kérdéseit. Sajó Andrást 2008-ban választották az EJEB bírójává. Elődje Baka András, a Legfelsőbb Bíróság későbbi elnöke volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.