Nagyvilág

Összeállt a baloldali álomkormány

A brit Munkáspárt nemrég választotta meg 115 éves fennállásának legbaloldalibb vezetőjét, a botrányoktól  – fogalmazzunk így – nem mentes előéletű Jeremy Corbynt. Az új pártvezető lendületből nekiállt összerakni minden idők egyik árnyékkormányát. 

Corbyn annyira balos, hogy az elképzeléseit szinte mindenki kritizálta. Ezért a pénzügyminisztere úgy döntött, legjobb lesz, ha nemzetközi szakértőkből összeállít egy tanácsadótestületet, ami majd kicsit javít az ázsióján. A tanácsnak Thomas Piketty, Joseph Stiglitz és Mariana Mazucchato lesz tagja. Mindannyian, khm, erős távolságtartással figyelik az IMF működését.

Piketty egy francia baloldali közgazdász, aki A tőke a XXI. században című könyvével lett híres. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász. Mazucchato pedig egy olasz-amerikai egyetemi tanár. Ja, igen, Stiglitz olyanokat is mondott korábban, hogy kevés Varufakisz exgörög exminiszterhez mérhető tehetség van a gazdasági miniszterek között.

Tényleg csak Slavoj Zizek és Gyurcsány Ferenc hiányoznak. Ha baj lesz, fellőhetik a Kovács-jelet is az égre, és akkor az MSZP volt elnöke sokadszorra ment majd meg egy pártot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik