Nagyvilág

Kirúgná Orbánt a volt EU-biztos

Viviane Reding (Viviane Reding)
Viviane Reding (Viviane Reding)
Megkérdőjeleződik az Európai Néppárt hitelessége, ha Orbán Viktor és a Fidesz marad - írja a konzervatív képviselő a német konzervatív lapban.

Az Európai Bizottság volt alelnöke szerint a Fidesznek el kell hagynia az Európai Néppártot, mert Orbán Viktor és a Fidesz politikája ellentétes az unió és a pártcsalád értékeivel. A Die Weltben Viviane Reding emlékeztet rá, hogy Európai Néppárt (EPP) alapprogramja – szerinte helyesen – fontosnak tartja az emberi méltóságot, a szabadságot, a felelősséget, az egyenlőséget, az igazságosságot, a szolidaritást és a szubszidiaritást, az EU-nak pedig meghatározó jellemzője a liberális demokrácia és a szociális piacgazdaság.

„Ez egy jó program”

Viviane Reding szerint ez az alap, amely iránytűként szolgál a legnagyobb európai párttömörülésnek és tagjainak a vitákhoz. Éppen ezért a luxemburgi konzervatív EP-képviselő úgy véli, eljött az idő, hogy a tagság kérje, vitassák meg Orbán Viktor Fideszének további tagságát. Az akut kérdés most a menekültválság miatt vált időszerűvé. Az Európai Bizottság igazságügyért felelős egykori biztosa emlékeztet rá, korábban többször szembesült azzal, Orbán miként próbálta aláásni a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat, az igazságszolgáltatás függetlenségét. Utóbbira több példát is hoz, majd saját tapasztalatait felidézve azt állítja, hogy a magyar kormány mindig a jog határán mozog, időnként át is lépi azt, majd visszakozik, miként azt a jegybank függetlenségéről szóló vitánál is tette, amikor Brüsszel (Olli Rehn pénzügyi biztos) nyomására

Orbán megadta magát, mert tudta, hogy átlépte azt a vonalat, amit jogilag lehetséges.

Orbán nem alkudozik, amikor szimbólumokról, retorikáról van szó. Már világossá tette, hogy szerinte az „antiliberális állam” az EU-ban nemcsak lehetséges, hanem kívánatos is. Reding szerint Orbán populista. Ennek kapcsán visszaidézi a halálbüntetés felvetését, a külföldön élő magyarok manipulálását, a kormányhoz nem hű médiára tett “szájkosarat”.

Orbán most a menekültválságot is saját céljaira használja. Az uniós külső határok védelmének ürügyén átírja az alapvető menedékjogot, jön a kényszer alkalmazása, miközben az európai értékrend várható bukásával riogat és feszültséget szít más vallások ellen. A volt uniós biztos szerint Orbánt nem érdekli az emberi méltóság, szellemi kútmérgezést folytat, jogos aggodalmakat kever idegengyűlölettel, diszkriminációval. Támogatja az osztrák és francia radikális pártokat, amelyek ellen pedig a konzervatívok az Európai Parlamentben harcolnak.

Túl sokszor engedtek már Orbánnak

Viviane Reding elemzésében kitér arra, milyen veszélyekkel jár, ha a Néppárt elhagyja közös értékeit. Mint írja: ő tiszteli a magyar népet, ezért tartja fontosnak, hogy a pártcsalád Orbántól vonja meg azt a legitimitást, amit a néppárti tagság biztosít neki. Az európai konzervatívok túl sokáig és túl sokszor engedték, hogy a magyar kormányfő átlépje a piros vonalat. Most ezt már nem teheti, mert saját hitelessége kérdőjeleződik meg. Orbánnak és a Fidesznek el kell hagynia az Európai Néppártot – írja kommentárjában a luxemburgi EP-képviselő, aki egyelőre ugyanúgy az Európai Néppártot erősíti, mint a Fidesz politikusai is.

Viviane Reding néhány napja a menekültügy kapcsán már üzent a magyar kormányfőnek.

Nem, a menekültek nem veszélyeztetik Európát, de a populista nyilatkozatok és az embertelen kijelentések igen, Mr. Orbán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik