Külföld
Felvonulás Kataloniában (katalán elszakadás, )

Katalán függetlenség: nagyon eltérően értékel a helyi sajtó

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 09. 28. 11:14

A spanyol sajtó a függetlenségi törekvés vereségét, a katalán sajtó pedig a győzelmét hangsúlyozza a katalán parlamenti választásokról hétfőn megjelent beszámolóiban. Az Antenna 3 nevű országos televíziós csatorna reggeli műsorában “keserédesnek” minősítette a Junts pel Sí (Együtt a igenért) győzelmét, mivel a tömörülés pártjai összességében az eddiginél kevesebb képviselőt küldhetnek a katalán parlamentbe. Most 62 mandátumot nyertek, míg eddig 71 helyük volt.

“Katalónia nem akar menni” – olvasható az ABC című konzervatív napilap címlapján. Az újság szerint a számok a függetlenségi pártok látszólagos győzelmét mutatják ugyan a katalán parlamentben, de ez valójában vereség az előző ciklushoz viszonyított pozíciójukat tekintve. A lap megállapítja, hogy a választók többsége nem támogatja a függetlenséget, mert az önálló Katalóniát akaró pártokra kevesebb mint 50 százalék szavazott. Három fő kérdés van: mi lesz Artur Masszal, lehetséges-e Katalónia egyoldalú kiválása Spanyolországból, és milyen hatása lesz az eredménynek a nemzetpolitikára? – írja az ABC.

El País: egyszerre nyerni és veszíteni

A liberális El País című napilap szerint a függetlenségi pártok egyszerre nyertek és vesztettek: nyertek a választásokon, de vesztettek a népszavazáson. A választások népszavazási jellege megtévesztő volt, ugyanis egy választáson pártokra szavaznak és nem kérdésekre – jegyzi meg a szerző megállapítva, hogy Katalónia megosztott, és mindkét oldalon körülbelül ugyanannyian vannak.

Az újság szerint a spanyol kormánynak sürgősen reagálnia kell, párbeszédet és megoldást ajánlva a katalánok egyértelműen kinyilvánított vágyára, és a döntést ezúttal nem bízhatja a bíróságokra.

“Felülkerekedett az igen” – olvasható a La Vanguardia című katalán napilap címoldalán. Az újság elemzésében azt írja, hogy a győzelem egy bizonytalan jövőt nyit meg, amely a Népi Egység (CUP) nevű párt kezében van. (A parlamenti abszolút többség eléréséhez az ő támogatásuk kell a Junts pel Sí számára)

Hangsúlyozza, hogy az új parlament sokszínű, ahogy a katalán társadalom is plurális, amely emellett nyitott, érett és aktív, nem jelent nehézséget számára, hogy további akadályokat törjön át. Minden lehetséges, ha van közös akarat és megegyezési szándék – írja a szerző. A lap kiemeli a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vereségét, mivel 8 mandátumot vesztettek az előző ciklushoz képest, és csak az ötödik helyen jutottak be a katalán törvényhozásba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.