Nagyvilág

Indonézia veszélyben lehet az IÁ terroristái miatt

Az ENSZ Közgyűlése miatt New Yorkban tartózkodó Julie Bishop egy terrorellenes fórumon vasárnap fejtette ki véleményét azzal kapcsolatban, hogy Indonézia jelentős számú, terrorizmusért elítélt foglyot fog szabadlábra helyezni. Az ABC ausztrál tévécsatorna hétfői beszámolója szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy ha nem sikerül őket megfelelően integrálni a társadalomba, nemcsak Indonézia, hanem az egész régió számára kockázatot jelentenek. Mint megjegyezte, már beszélt is az ügyben indonéz kollégájával, Retno Marsudival a foglyok rehabilitálásának és integrálásának lehetséges formáiról.

Az ausztrál külügyminiszter asszony az értekezleten arra is kitért, hogy hazája “határozott” választ adott az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez csatlakozó ausztrálok számának növekedésére. Bishop hozzátette: jelenleg 120 honfitársa harcol a Szíriában és Irakban jelentős területeket uraló Iszlám Állam soraiban, ami azt jelenti, hogy tavalyhoz képest megduplázódott a számuk, de szerinte ekkora növekedésre már nem kell számítani a jövőben. Azt mondta, bár némi sikert elértek a külföldi terroristák Iszlám Államhoz áramlásának visszafogása terén, azt továbbra sem mondhatják el, hogy sikerült megfordítani a tendenciát.

Canberra az utóbbi időben egy sor terrorellenes intézkedést hozott, így például büntethetővé tette a terrorista gócpontoknak számító területekre történő utazást, és a költségvetésből 1,3 milliárd ausztrál dollárt (280 milliárd forintot) szabadított fel a rendőrség és a biztonsági szolgálatok pótlólagos finanszírozására. Julie Bishop szerint jelenleg 30 ezer körül lehet az Iszlám Állam oldalán harcoló külföldiek száma, akik mintegy 100 különböző országból érkezve csatlakoztak a terrorszervezethez.

Az ausztrál légierő szeptember 16-án hajtotta végre első légicsapásait Szíriában az Iszlám Állam ellen, míg Irakban már korábban is támadta a dzsihadistákat a Washington vezette nemzetközi koalíció tagjaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik