Külföld
Pope Francis reaches for five-year-old Sofia Cruz during a parade on September 23, 2015, in Washington, DC. Sofia Cruz, US-born but whose parents are from Mexico, who clambered over a barrier, darted out onto Constitution Avenue and caught the attention of Francis. She handed the pope a letter asking him to support the drive to legalize undocumented migrants living in the United States," her family's parish in Los Angeles said, contacted by AFP.   AFP PHOTO / POOL / ALEX BRANDON

Grandiózus misével zárt Ferenc pápa Amerikában

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 09. 28. 06:09

Philadelphiában fejezte be hatnapos egyesült államokbeli látogatását vasárnap Ferenc pápa, monumentális misét tartva több százezer ember előtt, miután délelőtt pedofil bűncselekmények áldozataival találkozott, és figyelmeztette az amerikai püspököket, hogy a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények nem maradhatnak feltáratlanul.

A philadelphiai Benjamin Franklin Parkway-en tartott miséjének középpontjába a katolikus egyházfő ismét látogatásának két fő témáját, a családot és a környezet védelmét helyezte, ahogy előzőleg az amerikai Kongresszusban és az ENSZ-ben tartott beszédében is.

“Nem engedhetünk meg terméketlen viszályokat. Otthonaink védelmének sürgető kihívása magába foglalja azt is, hogy egyesítsük az emberi családot teljes egészében egy szerves és fenntartható fejlődés megtalálása érdekében” – mondta Ferenc pápa, visszatérve az éghajlat felmelegedése és a környezetszennyezés témájára néhány hónappal az év végi párizsi klímacsúcs előtt.

Az egyházfő, aki pápamobilján, a pennsylvaniai főváros fő sugárútján összesereglett több százezres tömeg kiáltásai közepette érkezett a mise helyszínére, gyermekeket ölelt meg és megáldotta néhány hajléktalan imaszalagját.

A hívek előtt Ferenc pápa ismét a családot említette egy egészséges társadalom egyedüli támaszaként. “A férfi és a nő közötti szövetség életet ad és feltárja Istent” – hangoztatta, családalapításra biztatva minden fiatalt.

Nem sokkal a nyilvános mise vége előtt jelentették be, hogy a családok világtalálkozóját – amelyre most éppen Philadelphiában került sor – legközelebb 2018-ban az írországi Dublinban tartják meg.

A katolikus egyházfő a francia hírügynökség beszámolója szerint arra is felszólított minden keresztényt, hogy lássa meg a jót saját szűk univerzumán kívül is. Veszélyes kísértésnek, egyúttal eltévelyedésnek nevezte “azt a benyomást kelteni, hogy a Szentlélek nem találhatja meg helyét azokban, akik nem a mi csoportunkhoz tartoznak, akik nem olyanok mint mi”.

Ferenc pápa előzőleg egy börtönt is meglátogatott Philadelphiában, a megváltás reményét adva mintegy száz elítéltnek, köztük feltételezett gyilkosoknak, erőszaktevőknek és gengsztereknek.

A pápa este visszaindult Rómába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.