Nagyvilág

Az Európai Bizottság nem ellenzi, hogy bűncselekmény az illegális határátlépés

Az Európai Bizottság nem vitatja annak a magyar törvénynek a létjogosultságát, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az illegális határátlépést – közölte a testület hétfői sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő.

Egy horvát újságíró kérdezett rá arra, hogy a brüsszeli intézmény alapvető jognak tekinti-e a menedékkérést, vagy pedig tekinthető bűncselekménynek a határ menedékkérési céllal való átlépése, mint azt Magyarország teszi.

Bertaud válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb uniós tagállam valamilyen módon szabályozza, feltételekhez köti a határátlépést. A bizottság nem vitatja a magyar gyakorlat jogszerűségét, de azt szorgalmazza, hogy biztosítsák törvényben a menedékkérők számára a cselekményükkel arányos bánásmódot, valamint az alapvető emberi jogaikat. Az uniós álláspont szerint egyetlen menedékkérőtől sem lehet eleve megtagadni a menedékkérelem beadásának jogát, visszatoloncolni is csak azután szabad bárkit, hogy egyedi jelleggel megvizsgálták az érintett személy konkrét helyzetét – közölte a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik