Nagyvilág

Amerika kész együttműködni Oroszországgal a szíriai rendezésért

Ugyanakkor az ENSZ Közgyűlésében még jelentős nézetkülönbségekről esett szó hétfőn.

A szíriai válság volt az ENSZ Közgyűlésében a legfontosabb téma hétfőn. Az amerikai elnök kijelentette: kész együttműködni Oroszországgal a több mint négy és fél éve tartó polgárháború lezárásáért.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt kérte a vezetőktől, hogy kössenek kompromisszumot a háború leállításáért és az iszlamista szélsőségesek megfékezéséért. Oroszország, Amerika, Szaúd-Arábia, Irán és Törökország kezében van a megoldás kulcsa – jelentette ki. Szerinte a válság a Biztonsági Tanács diplomáciai bénultsága miatt csúszott ki az ellenőrzés alól, a harcot részben a regionális hatalmak vetélkedése táplálja.

Barack Obama zsarnoknak nevezte Bassár el-Aszad szír elnököt. Kijelentette: annyi vérontás és mészárlás után nem lehet visszatérni a háború előtti status quo-hoz. Arról is beszélt, hogy szó sem lehet az Iszlám Államhoz hasonló apokaliptikus szekták megtűréséről és az Egyesült Államok nem kér elnézést azért, hogy katonai erejét beveti a terrorszervezetek ellen. Kitért az Oroszország elleni szankciókra is, amelyekről azt mondta: nincs szándék visszatérni a hidegháborúhoz, de nem lehet a világ tétlen, amikor Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását. Ha ez következmények nélkül megtörténik Ukrajnában, bármelyik országgal megtörténhet – mondta az elnök.

Putyin arról beszélt, hogy a szíriai kormánnyal való együttműködés elutasítása óriási hiba, mert Aszad elnökön és a kurd milícián kívül senki nem harcol igazán az Iszlám Állam ellen. Az orosz államfő által elmondottakról itt írtunk bővebben.

Hszi Csin Ping kínai elnök bejelentette, hogy országa egymilliárd dolláros alapot hoz létre az ENSZ támogatására és nyolcezer katonával járul hozzá az ENSZ-békefenntartók készenléti erőihez. Az államfő leszögezte, hogy országa soha nem fog hegemóniára törekedni, nem fog terjeszkedni és nem hoz létre befolyási övezetet.

Francois Hollande francia elnök arról beszélt, hogy a diktátor Aszad elnök nem lehet részese a szíriai rendezésnek, mert az áldozatok és a hóhér nem ülhetnek le egy tárgyalóasztalhoz.

Haszán Róháni iráni államfő egységfrontot szorgalmazott a szélsőségesség és az erőszak ellen. Azt is kijelentette, hogy országa kész segíteni a szíriai és jemeni demokrácia megteremtését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik