Nagyvilág

Katolikus olasz lap ekézi a magyar szögesdrótot

Az olasz püspöki kar napilapja és egy másik újság is Magyarországot támadja a koncentrációs táborokéra emlékeztető határkerítés miatt.

Az európai országokban tapasztalható nacionalizmusról a La Stampa olasz lap azt írta, hogy “Orbán Magyarországán a magyarok soha nem voltak még jobban a politikai szabadság súlyos korlátozásai ellenére sem”. Az újság szerint a magyar nacionalizmus is nélkülözi a “gazdasági messzelátást”, mivel a kiemelt gazdasági növekedés mellett a demográfiai csökkenés miatt Magyarország “sokat nyerne a bevándorlókkal (…) és a gazdaságnak életfontosságú szüksége van a munkaerőre”.

A L’Avvenire, az olasz püspöki kar (Cei) napilapja A lepkék és a szögesdrót című cikkében a magyar határzárról írt. A szerző azt kérdezte, miért nem volt elég az egyszerű szögesdrót.

Magyarországnak katonai szükségletei vannak, arra van szüksége, hogy ‘még nagyobb fájdalmat’ okozzon azoknak, akik megpróbálnak áthatolni a kerítésén, és ez a pengésdrót-kerítés nagyobb fájdalmat okoz. Magyarország azt akarja, hogy azon a határon tényleg senki ne keljen át, nagy vagy kicsi, nappal vagy éjszaka. Erre a célra ott vannak az aknák (…) De az aknák gyilkolnak. A szögesdrót sebez…

– fogalmazott a l’Avvenire.

A napilap szerint a Magyarországon használt “kegyetlenebb” minden más eddig használt szögesdrótnál. Hozzátette, az emberi elkeseredés mindenhol talál kibúvókat, és a l’Avvenire az egykori mauthauseni koncentrációs táborból való egyik sikeres szökést hozta fel példaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik